Miletić nakon Mostara uvodi prometni red u Međugorju i Čitluku

... uglavnom razgovarali o rješavanju problema iz oblasti cestovnog prometa s načelnikom Policijske uprave Mostar Draženkom Miletićem, Suadom Tojagom, zapovjednikom Policijske postaje za sigurnost prometa u PU Mostar, Davorinom Peharom, predstavnikom Ministarstva prometa i veza HNŽ i zapovjednikom PS Čitluk Ivicom Arapovićem.

Pored razgovora o uvođenju reda u prometu teme zajedničkog sastanka bili su i nelegalni prodavači na nogostupima i javnim površinama, kao i nelegalni taksisti, a jedna od tema sastanka bio je i status Policijske postaje Čitluk.

Dolaskom Draženka Miletića na mjesto načelnika PU Mostar slika reda u cestovnom prometu u Mostaru se bitno popravila a među prioritetnim temama sastanka upravo je billa tema o uvođenju reda u cestovnom prometu, bilo da je riječ o vozilima u kretanju ili mirovanju. Ispred MZ Bijakovići sastanku su nazočili predsjednik Vijeća MZ Mile Ostojić, te članovi Marinko Ivanković i Dragan Ostojić a ispred MZ Međugorje predsjednik Vijeća MZ Dragan Vasilj i član Ivan Kozina. Upravo su predstavnici mjesnih zajednica ukazali na nagomilane probleme u cestovnom prometu i skrenuli pozornost na problem parkiranja autobusa i osobnih vozila na javne površine i nogostupe, te se požalili kako ovakva praksa prolazi nekažnjeno od strane policije.

Upoznavši se s problemima u cestovnom prometu predstavnici PU Mostar su najavili da će se pobrinuti za pojačanu i učinkovitiju provedbu zakona i naglasili kako će se ispoštovati odluke OV Čitluk koje se odnose na posebnu i privremenu regulaciju prometa u ovim naseljima. Iz PU Mostar također su najavili kako će jedno specijalizirano vozilo „pauk" biti stacionirano pri Policijskoj ispostavi Međugorje. Kako bi uvođenje reda u cestovni promet bilo što lakše najavljeno je kako će se u suradnji sa JP Broting, koje je zaduženo za održavanje lokalnih cesta, donijeti potrebna rješenja i postaviti odgovarajući prometni znakovi, te isto tako da će se na postojećim zaustavnim trakama urediti terminali za zaustavljanje autobusa.

Govoreći o uvođenju reda u cestovni promet otvorila se tema i nelegalnih taksista, a prema podatcima koje je na sastanku prezentirao Davorin Pehar iz Ministarstva prometa i veza HNŽ od ukupno 67 taksista koji su pribavili potrebno rješenje od općinske službe njih samo 37 ispunjava ostale potrebne uvijete za legalno obavljanje taksiranja. Iz Ministarstva su također poručili kako su u tijeku izmjene i dopune zakona koje će omogućiti oštre sankcije za nelegalne taksiste.

Na sastanku u prostorijama Općine Čitluk sudjelovao je i Marin Vučić, šef Odsjeka za inspekcijske poslove općinske Službe za gospodarstvo, i upravo će Odsjek za inspekcijske poslove u suradnji s policijom na temelju Zakona o javnom redu i miru, kao i temeljem ostalih zakonima i propisima, provoditi dodatne mjere kako bi se uveo red u oblast trgovine s naglaskom na nelegalne prodavače koji postavljaju štandove na nogostupima i javnim površinama.

Govoreći o nelegalnim prodavačima i taksistima na zajedničkom sastanku je predloženo da se vezano za ovu temu uputi javni poziv za prestanak sa nelegalnim radnjama kako bi bile izbjegnute oštre sankcije prema istima.

Tema zajedničkog sastanka bile su i gužve u prometu koje u Međugorju i Bijakovićima nastaju u „udarnim danima" kada je u svetištu veliki broj hodočasnika. Jedan od takvih dana je i skorašnji rođendan vidjelice Mirjane Dragićević - Soldo za koji se očekuju prometne gužve. Budući da Policijska ispostava Međugorje i PS Čitluk nemaju dovoljan broj policajaca kako bi osigurala ovakav događaj i nesmetano odvijanje prometa, ponovno se javlja potreba za pojačanjima u broju policajaca iz PU Mostar. Općina Čitluk i predstavnici MZ Bijakovići i Međugorje u više su navrata ukazivali na ovaj problem pa su tako i na zajedničkom sastanku zatražili da se Policijskoj postaji Čitluk vrati status policijske uprave kakav je imala ranije. Sve dok postaja u Čitluku ne dobije status uprave morat će sukladno zakonu osam dana prije očekivanih velikih okupljanja podnositi zahtjev PU Mostar, nakon čega će se u suradnji JP Broting i policije urediti posebna regulacija prometa za spomenute dane.

Nakon zajedničkog sastanka načelnik PU Mostar je u pratnji svojih domaćina obišao Međugorje i Bijakoviće i sam se uvjerio u stanje na terenu.

Izvor:Čitluk.ba