Međugorski taksisti najavljuju blokadu glavne čitlučke prometnice

Naime, revoltirani ponašanjem, kako ih oni nazivaju, "divljih" taksista te svakodnevnim prometnim kolapsom, zbog kojeg ne mogu doći do svog radnog mjesta, ovi su taksisti u nekoliko navrata pokušali ukazati na te probleme nadležnim tijelima. Međutim, kako do sada nitko ni prstom nije maknuo, blokada je, tvrde oni, neizbježna, a kako nam je kazao predsjednik Udruženja međugorskih taksista Ante Vidović, hoće li taksisti na ulice, ovisit će o sastanku koji će se s predstavnicima Policijske uprave Mostar održati u utorak.
Blokada danima

"Blokada neće trajati sat, dva ili tri. Ukoliko se ne ispune naši zahtjevi te ako ostane stanje ovakvo kakvo jest, mi smo spremni danima jesti i piti na cesti", kazao je Vidović, koji je predsjednik ovog udruženja već 15 godina, i, kako tvrdi, iz istih razloga je do sada bio na stotinu sastanaka s raznim institucijama.
"Svi uvijek nešto obećavaju, ali sve to uvijek padne u vodu, jer niti tko što radi niti nas tko shvaća ozbiljno. Dotjerani smo do zida, ići ćemo ako treba i u Federalno ministarstvo prometa i veza dok se ne ispune naši zahtjevi", odlučan je Vidović.
Dodaje da je krajem travnja imao sastanak s načelnikom PU Mostar, Draganom Jelonjićem koji je obećao da će po pitanju "divljih" taksista poduzeti neke korake što je i učinjeno. Naime, u Međugorje je došla, iako samo na jedan dan, mostarska policija koja je napravila kakav-takav red. Nelegalni taksisti su morali otići, a pojedincima su i propisane odgovarajuće kazne. Međutim, tu akciju je, kako Vidović tvrdi, morala nastaviti policija iz Čitluka, ali sve što je ona uradila jest da je došla, pogledala i otišla.

Boje se za život

"Pa mi ne možemo doći ni na svoje radno mjesto, bojimo se za svoj život, jer ima i onih koji nose oružje u autu", tvrdi Vidović. Osim toga, u službu taksi vozača stavili su se i vozači autobusa koji sve goste iz pansiona voze na Križevac i Podbrdo ili druga mjesta unutar svetišta, a za sve to naplaćuju upola manju cijenu te na taj način ovim taksistima uzimaju kruh iz ruku.
Uzimajući u obzir činjenicu da se ove godine obilježava 30. godišnjica Gospina ukazanja te da su hodočasnici već počeli pristizati u Međugorje, ove prijetnje mogle bi izazvati pravi kolaps u ovoj općini. Ipak, Vidović se nada da do toga neće doći.
"Žao mi je što smo prisiljeni svoja prava tražiti na ulici. Ako ovoj općini ne trebaju taksisti, neka nam kažu, mi ćemo sebi naći neki drugi posao. Ali, ako već plaćamo porez i ispunjavamo svoje obveze, neka nas puste da radimo svoj posao", poručuje Vidović.

Piše: Mirela Tučić/dnevni list