Međugorski taksisti: Blokirat ćemo svetište na godišnjicu ukazanja

Kao razlog tome, taksisti navode ignoriranje općinske vlasti koju su više puta upozoravali na prometni kolaps koji izazivaju tzv. divlji taksisti, a koji svoje usluge naplaćuju upola manje. 

Piše: Mirela Tučić / Dnevni list

Bruka i sramota

Tako općinski čelnici i na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća održanoj prije dva dana, iako su obećali, o reguliranju prometa uopće nisu ni riječ spomenuli.
Ogorčenost ljudi koji na ovaj način zarađuju svoj kruh je ogromna, a predsjednik  Udruženja međugorskih taksista Ante Vidović poručuje da od njih više nitko neće praviti budale te da je blokada svetišta neizbježna.
“Na samu godišnjicu ukazanja blokirat ćemo svetište pa nek' se vidi naša bruka i sramota. Mogli smo mi u blokadu i prije, ali obećali su usvojiti tu odluku o regulaciji prometa. No, sada nam je jasno da su samo željeli kupiti vrijeme”, ogorčen je Vidović koji se, kako tvrdi, već 10 godina bori s ovom problematikom te je došlo vrijeme da joj se stane u kraj. 

Čitlučki načelnik Ivo Jerkić je, tvrdi Vidović, također obećao da će se sanirati kretanje autobusa na području Međugorja i Bijakovića te zabraniti prometovanje na mjestima gdje gabariti ceste ne dopuštaju promet autobusa. 

Na tim mjestima cesta je široka 3 metra pa isključivo zbog sigurnosti prometa na cestama, kaže Vidović, ne bi se smjelo dopustiti da prolaze autobusi u dva smjera.
“Kako kod nas nema nikakvog reda i zakona, kod nas je i to moguće. Smatram da bi se autobusima trebalo dopustiti da putnike dovezu do pansiona i hotela, a nakon toga da budu na parkiralištu. Posao razvoženja putnika do određenih odredišta treba prepustiti nama taksistima”, izjavio je Vidović.

Rješenje se ne nazire


Iako bi, ukoliko se realiziraju ove prijetnje, moglo doći do potpunog kolapsa u ovoj općini, načelnik Jerkić se toga ne boji budući da se, kako nam je kazao, blokada ne može tek tako raditi te da postoje mjesta koja su određena za javna okupljanja.
“Ukoliko ipak dođe do blokade, zasigurno će reagirati policija. Mi smo naručili izradu studije o reguliranju prometa na području naseljenih mjesta Međugorje i Bijakovići, što će vjerojatno riješiti veliki broj problema na ovom području. Međutim, budući da je riječ o dokumentu koji neće biti gotov do kraja godine, rješenje se ne nazire”, kaže Jerkić, a nama ostaje za vidjeti hoće li i na koji način međugorski taksisti svim ovim problemima stati u kraj.