Međugorje: Služena sveta Misa na Križevcu

Međugorje, vjera, Bog, crkva, vjernici, Papa, obraćenje, križevac, Sveta misa, Međugorje, velika subota, Uskrs, vjernici, religija, misa, religija, Sveta misa, Papa, Papa Franjo I., evanđelje, svetište, katica kiš, vjera, nevjera
Središnje misno slavlje u 11 sati predvodio je međugorski župni vikar fra Slaven Brekalo, a sat vremena prije početka mise u podnožju brda je započeta pobožnost Križnog puta uz Križevac.

Prva sveta misa u čast Svete godine Otkupljenja na Križevcu je slavljena 16. ožujka 1934. godine. Prije ove mise župljani Međugorja su predvođeni župnikom fra Bernardinom Smoljanom, unatoč velikoj neimaštini, noseći materijal na konjima, magarcima a dobar dio i na vlastitim leđima, izgradili zavjetni monumentalni križ visok 8,5 m i širok 3,5 m, te su u njegovo križište ugradili relikvije Isusovog križa dobivene za tu prigodu iz Rima. Tadašnji biskup Alojzije Mišić odredio je da se blagdan Uzvišenje svetog Križa u Međugorju slavi prvu nedjelju poslije Male Gospe i da se tada na Križevcu slavi pučka misa što je od tada postala tradicija.

Ispočetka su Križevac pohodili samo župljani, a nakon Gospinog ukazanja Križevac su počeli posjećivati i hodočasnici iz svih krajeva svijeta.

Za kraj spomenimo kako je i jučer na proslavi Male Gospe u Međugorju bio veliki broj hodočasnika i kako je večernju Misu predvodio dr. fra Miljenko Šteko uz koncelebraciju 90 svećenika, te kako se nakon današnjeg dana u Međugorju mijenja satnica molitveno-liturgijskog programa, pa će tako već u ponedjeljak molitva krunice u župnoj crkvi započeti u 17 sati, a sveta Misa sat kasnije.

citluk.ba