Međugorje: Obljetnica izgradnje križa na Križevcu

križevac
Ideja za izgradnju križa došla je iz Vatikana. Papa Pio XI. imao je želju da bi se u prigodi 1900. obljetnice smrti Kristove izgradili križevi na uzvisinama po čitavom svijetu. Jedan od onih koji su prihvatili tu ideju bio je fra Bernardin Smoljan, međugorski župnik.

Tu ideju najavio je svojim župljanima u siječnju 1934., a župa ju je vrlo rado prihvatila. Međugorski župljani su doslovno na svojim ramenima iznosili teške terete na brdo koje se tada zvalo Šipovac, i u samo mjesec dana dovršena je izgradnja velikoga betonskog križa. I onda je 16. ožujka 1934. župnik blagoslovio križ, i proslavio prvu svetu misu na brdu Križevcu.

U posljednja više od tri desetljeća Križevac je postao nezaobilazna hodočasnička postaja mnogih hodočasnika koji hodočaste u Međugorje, a svakoga petka popodne župljani i hodočasnici uz Križevac obavljaju redovitu pobožnost Križnoga puta.

Prije dvije godine, prilikom obilježavanja 80. Godišnjice, održana je svečana akademija na kojoj je prikazan i dokumentarni film o gradnji križa na Križevcu. Mnogi su se hodočasnici popeli na brdo Križevac kako bi u duhu susreli Isusa u Njegovoj muci i otkrili Njegovu ljubav.

Medjugorje.hr