Međugorje na listi deset najmisterioznijih mjesta u svijetu

U nizu prirodnih fenomena, čudnih pojava, kojima obiluje zemaljski planet njih 10 jednakim intenzitetom okupira maštu znanstvenika i običnih ljudi. Ovakvim uvodnim tekstom autori Indian Timesa opisuju deset najmisterioznijih mjesta na svijetu, koje kroz bližu i daljnju povijest i dalje golicaju maštu ljudi iz svih krajeva svijeta.

Međugorje među 10

Među njih deset našlo se i Međugorje, označeno kao mjesto na kojem ni danas o duboko religioznom misteriju, svoj sud nije uspjela dati Katolička crkva. O pojavi Blažene Djevice Marije, piše list, prije skoro 30 godina svjedočilo je šestero hrvatskih mladića i djevojaka. Bili su izloženi brojnim znanstvenim testovima, a sva pojašnjenja i dalje su ostala samo duhovni misterij. Prvo mjesto na ovoj zanimljivoj ljestvici otvara Stonehenge, uspravni divovski kameni blokovi megaliti, poredani u dva kruga u Salisburyjskoj ravnici u engleskoj grofoviji Wiltshire, približno 13 kilometara sjeverozapadno od grada Salisburya. Stijene kamenoga grada još skrivaju u sebi tajnu svoga nastajanja. Teorije sugeriraju da se radi o astronomskom alatu, ili žrtveniku, ali još nema dokaza kako je kada i zbog čega Stonehenge bio izgrađen, pa će biti i dalje buditi uzbuđenje među generacijama koje dolaze. Na drugom mjestu nalazi se Winchester Mystery, kuća sagrađena od strane Sarah Winchester, udovica do oružarskog magnata William Wirt Winchester. Po stilu gradnje, događajima koji su se dogodili u spomenutoj kući čine ju jednom od najzagonetnijih domova u svijetu. Mjesto u američkoj saveznoj državi New Mexico Roswell, poznato po navodnom slijetanju NLO-a 1947 godine postavljeno je na treće mjesto najmisterioznijih mjesta svijeta. Iako je od pada NLO-a, prošlo više od 60 godina i danas to mjesto jednakim intezitetom budi znatiželju i kod znanstvenika i turista.

Teorije bez pojašnjenja

Mjesto Roanoke, u javnosti kolokvijalno nazvano "izgubljene kolonije", na otoku u današnjoj Sjevernoj Karolini, također se našli na ljestvici najmisterioznijih mjesta na kugli zemaljskoj. U Roanoku pod neobjašnjivim okolnostima prije 150 godina nestala je kompletna kolonija prvih doseljenika. Iako je u bližoj i dalekoj prošlosti ponuđeno na desetak različitih verzija koje su nudile pojašnjenja, zbog čega su doseljenici, jednostavno nestali s lica zemlje Roanoke je i danas lokalitet za brojna istraživanja. Australijska planina Black Mountain-Kalkajaka s brojnim misteriozni nestancima, sablasnim zvukovima, gdje teške kamene gromade veličine kuća, pomjeraju i prkose sili gravitacije i znanstvenoj logici stavljeno je na šesto poziciju najmisterioznijih mjesta u svijetu. Uskršnji otok, lokalnom jeziku poznat kao Rapa Nui, odnosno Isla de Pascua na Španjolskom, na jugu Tihog oceana u sklopu Čilea, sa svojim velikim moai kamenim kipovima, također je uvršteno na ovo top 10 ljestvicu. Mnogi Europski posjetitelji nisu mogli prihvatiti činjenicu da su kipove izgradili Polinezijci (često smatrani "običnim divljacima"). 1960-ih, Erich von Däniken objavio je teoriju da su bića s drugih planeta, koja su nekako završila na otoku, izgradila kipove s ultramodernim oruđem. Njihovo nepostojanje danas objašnjava drugom teorijom o tome kako su u međuvremenu spašeni. I Bermudski trokut također su stavljeni listu misterioznih mjesta svijeta. Prostor pustinje Nazca u Peru s iscratnim figurama na zemlji vidljivim tek s velike visine i antarktičko jezero McMurdo iz kojeg istječe crvena voda zbog željeznog oksida stavljeni su na 9. i 10. mjesto ove liste.

www.večernji list