Međugorje: Mir trebamo u srcu, obitelji, svijetu...

Međugorje, obljetnica

Proslava 38. obljetnice Gospina ukazanja u Međugorju započela je jučer ujutro na blagdan sv. Ivana Krstitelja tradicionalnom međunarodnom Hodnjom mira od samostana sv. Ante na Humcu do župne crkve sv. Jakova u Međugorju. Hodnja je započela molitvom i blagoslovom hodočasnika ispred svetišta sv. Ante jučer oko 6 sati ujutro, piše Večernji list BiH.

Tisuće hodočasnika

Hodočasnike je na Hodnju mira ispratio prigodnim riječima humački gvardijan fra Dario Dodig: "Dobro nam došli na Humac u svetište sv. Ante odakle je krenula ova 27. međunarodna Hodnja mira prema crkvi svetoga Jakova u Međugorju. Sama riječ hodočašće znači hodam, častim Gospodina, svojim životom častim Gospodina. Neka i ova hodnja bude plod našem duhovnom životu. Druga riječ nosi naziv - mir. Isus je rekao svojim apostolima i učiteljima: ‘Mir vam svoj ostavljam, mir vam svoj dajem. Taj mir je božanskoga duha kojim je udahnuo svoje učenike. Evo, to je potrebno i nama, vjernicima kršćanima, da taj mir imamo, da ga živimo, nosimo i dijelimo dalje. U tom znaku je i Gospa došla i predstavila se Kraljicom Mira". Više tisuća hodočasnika sa svih strana svijeta nakon gotovo četiri sata pješačenja, hodočašćenja s križem, molitvom, pjesmom u čast Kraljici Mira stiglo je u Međugorje. Hodočasničke skupine nosile su i brojne Gospine slike i kipove, zastave svojih zemalja i gradova. Više Ukrajinaca nosilo je plakate s natpisom "Molite za Ukrajinu". Među mnoštvom koje je po oblačnom, ali ugodnom vremenu hodilo 15-ak kilometara bili su i brojni svećenici predvođeni međugorskim župnikom fra Marinkom Šakotom. Kad je kolona stigla ispred župne crkve sv. Jakova, završnom obredu blagoslova s Presvetim pridružili su se i hodočasnici pristigli iz domovine i inozemstva. Blagoslov s Presvetim Oltarskim Sakramentom svima prisutnima udijelio je fra Zvonimir Pavičić, međugorski župni vikar, nakon čega je Hodnja završila. Odvjetnica Nancy Latta, koja sudjeluje na svakoj Hodnji mira, za naš list kaže: "Hodnja mira - kolika je to radost u ovom vremenu kad nam najviše treba mir. Mir nam treba u srcu, obitelji, svijetu." Tijekom cijelog dana za hodočasnike iz raznih zemalja služene su svete mise. Danas na središnjoj proslavi 38. obljetnice Gospina ukazanja u Međugorju očekuje se više desetaka tisuća hodočasnika. Također se očekuje da će tisuće hodočasnika iz brojnih mjesta Hercegovine, južne Dalmacije i dijela Bosne pješice doći u međugorsko mjesto molitve i pomirenja. Središnje misno slavlje na uočnicu Gospina ukazanja predslavio je fra Ljubo Kurtović, humački župnik. "Prva Hodnja mira održana je 1992. godine, u vrijeme Domovinskog rata, kada se inozemni hodočasnici nisu usuđivali doći u Međugorje. Međugorski hodočasnik i tvorac ideje o Hodnji mira Hubert Liebherr, sa skupinom prijatelja iz Međugorja, Europe i svijeta, smatrao je kako je nedopustivo da Međugorje bude zatvoreno za sve one koji žele moliti za mir.

Gospa je ovdje u Međugorju rekla: ‘S krunicom se mogu i ratovi zaustaviti.' To je bio početak, tu je nastala ideja. Ljudi su bili zapanjeni - kako je moguće da se pred očima svijeta tako nešto dopušta? I dogovorili smo se: hodat ćemo moleći krunicu prema Međugorju", kazao je Liebherr o samoj organizaciji Hodnje mira. Međunarodna Hodnja mira organizirana je tada i uz veliku podršku fra Slavka Barbarića.