Međugorje mi je vratilo život i vjeru u Boga

Međugorje
Bio je jedan od najboljih maratonaca koje je Amerika ikada imala. Iako je davno otišao iz svijeta sportskih rekorda i medalja, i danas se njegove fotografije i televizijske snimke pojavljuju u recentnim listovima i na američkim RTV postajama.

Obraćenje i Međugorje

Početkom osamdesetih prošlog stoljeća tri puta je osvojio prvo mjesto na velikom maratonu u New Yorku, gdje je rušio sve svjetske rekorde. I danas se s respektom prepričava epska utrka iz 1982. koja je održana u Bostonu i u kojoj je pobijedio Dicka Beardsleya. Poslije "dvoboja na suncu" kako se kolokvijalno zvao bostonski maraton popio je, kaže legenda, šest litara vode i završio na infuziji jer za vrijeme trčanja uopće ne konzumira vodu. Radi se o najpoznatijem svjetskom maratoncu Albertu Salazaru (54) kubanskom emigrantu koji je čeličnom voljom uspio dosanjati "američki san" i za kojeg je medijsko zanimanje i danas golemo, pogotovu nakon što je jedno vrijeme kondicijski pripremao poznatog američkog biciklista Lancea Armstronga. Spartanski način života koštali su ga zdravlja. Sredinom 2007. doživio je teški srčani udar zbog čega je Albertovo srce, kako tvrde liječnici, prestalo kucati punih 14 minuta. U medijski eter ponovno je ovih dana izbio nakon objave autobiografske knjige sugestivnog naziva "14 minuta: trčanje, legenda, život i smrt i život", zajedno s koautorom Ivanom Brantom. Knjiga u kojoj Albert Salazar pojašnjava kako beskompromisni treninzi mogu uništiti živote svakog sportaša, postala je u svijetu najprodavanija. Uz pikanterije iza kulisa sportskog života, nekadašnjeg najslavnijeg američkog maratonca i aktualnog trenera američkih dugoprugaša, u knjizi se našla njegova ispovijest o vjerskom obraćenju na što je utjecalo Međugorje. Otvoreno bez zadrške, Albert Salazar priča kako je stigao u Međugorje koje je nakon teške operacije na srcu utjecalo na njega toliko da se uz obuku novih maratonaca jednako posvetio propovijedanju kršćanstva.

Bog na prvom mjestu

U intimnoj ispovijesti, bez uvijanja, Salazar tvrdi kako je za njega Međugorje vrijeme povratka Katoličkoj crkvi i povratka njegove predanosti Kristu. "Mislim da je u prvom redu Međugorje osvijetlilo sve moje ozljede, bolesti, padove, ali i uspjehe u trčanju i da je sve to opet dio Božjeg plana. Mislim da mi je trčanje postalo toliko važno da sam u jenom razdoblju zaboravio Boga" ističe Salazar. Posjet Međugorju, dodaje preokrenuo mu je kompletan život. Prvi put kad sam stigao u to malo mjesto čekao sam čudo. Ponašao sam se kao apostol Toma kad je vidio Isusa. Tada sam sebi rekao da ne treba čekati čudo jer će ono doći samo", dodaje najpoznatiji američki dugoprugaš, kojem su Bog i obitelj na prvom mjestu, a maraton, kako zaključuje, na drugom.

Trenirao Lancea Armstronga, a čuvale ga Paine krunice i križ

Poznati maraton u New Yorku trčao je i svjetski poznati biciklist Lance Armstrong. Utrku je završio s prolaznim vremenom od 2:59:36, a nakon utrke izjavio je da mu je to bilo najteže fizičko iskušenje u životu, gore od najgorih etapa na Tour de Franceu! U održavanju ritma pomagao mu je Alberto Salazar. Godine 2007 kada je Salazar doživio teški srčani udar, njegova supruga u bolnički ormarić stavila je raspelo koje je blagoslovio papa Benedikt XI, i krunicu koju je prije njega blagoslovio papa Ivan Pavao II. "To su bile prve dvije stvari koje sam vidio kad sam se probudio u bolnici. Sve što se događa ima svoju svrhu. Bog ima plan za sve nas. Ponekad mi ne znamo što je to. Vi nikada ne možete znati zasigurno što će život donijeti, ili nužno što Bog želi učiniti s vama" poručuje Salazar, čija je autobiografska knjiga, naišla na veliku pozornost u SAD-u.

Večernji List