Međugorje još nije povezano s autocestom

autocesta
Na sastanku je razgovarano o mogućnostima unapređenja suradnje između Općine Čitluk i Federacije BiH, s ciljem stvaranja preduvjeta za jačanje gospodarstva i lakši svakodnevni život stanovnika općine Čitluk.

Sastanku su nazočili i predsjedatelj Općinskog vijeća Čitluk Marin Radišić i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Marin Barbarić.

Načelnik Jerkić upoznao je Predsjednika Federacije BiH s aktualnom političkom i gospodarskom situacijom u općini Čitluk te predstavio započete, realizirane i planirane projekte, kao i prioritete ove lokalne zajednice za naredno razdoblje.

Također, informirao je predsjednika Federacije BiH o kapitalnim projektima na kojima Općina radi te istaknuo da je Općina riješila vodoopskrbu za 14 000 tisuća stanovnika te da je osigurala prečistače i da se nastavlja izgradnja mreže.

Među brojnim aktivnostima i realiziranim projektima, istaknuo je projekt izgradnje dijela glavnog kolektora kanalizacijskog sustava i tlačnog voda za hodočasničko mjesto Međugorje, kao i projekt rekonstrukcije zgrade i vraćanje suda u Čitluk, odnosno ponovno formiranje Općinskog suda Čitluk.

Prema riječima načelnika Jerkića, projekt rekonstrukcije pristupne ceste R 425-a od Tromeđe do Zvirovića, od posebnog je značaja za općinu Čitluk, jer bi se time riješio pristup Međugorja ka autoputu i dalje prema europskim zemljama i jer najveći broj hodočasnika koji dolaze u Međugorje, jedno od najvećih svjetskih središta vjerskog turizma, dolaze upravo tom dionicom.

Načelnik Jerkić pokazao je zanimanje za novi Zakon o turizmu Federacije BiH, te iznio stajalište da bi se određeni dio prikupljenih prihoda trebao vratiti u općinu gdje su i prikupljeni.

Kad je u pitanju gospodarska situacija u općini Čitluk, Jerkić istaknuo je tri gospodarske zone s popratnom infrastrukturom, na kojima je izgrađeno 40 proizvodnih kapaciteta, trgovina na veliko i malo, pogona s uslužnim djelatnostima i drugih gospodarskih objekata i gdje je zaposleno oko 1300 osoba.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara izrazio je zadovoljstvo radom Općine Čitluk, koja je ostvarila značajne rezultate u načinu upravljanja i u razvitku gospodarstva te čestitao načelniku i suradnicima na uspješnom radu i dobroj organizaciji u pružanju usluga stanovnicima općine Čitluk.

Na sastanku je dogovorena daljnja suradnja na realizaciji strateških ciljeva općine Čitluk, definiranih u Strategiji razvoja općine Čitluk do 2020. godine,u kojoj je predviđeno da će se i budući razvoj općine temeljiti na razvoju hodočasničkog turizma u Međugorju i Bijakovićima, razvoju vinogradarstva i vinarstva, trgovine te uslužnih djelatnosti i prerađivačke industrije.

Na kraju sastanka, predsjednik Federacije BiH prihvatio je poziv za pokroviteljstvo turističko - kulturno - gospodarske manifestacije „Dani berbe grožđa Brotnjo 2016" koja će se održati od 16. do 19. rujna ove godine./HMS/