Međugorje i Bijakovići nezadovoljni raspodjelom novca žele se odcijepiti od Čitluka

medjugorje-drugi-dan-uskrsa
medjugorje-drugi-dan-uskrsa
Čitluk je hercegovačka općina sa 18.500 stanovnika. Sastavni dio su joj mjesne zajednice Međugorje i Bijakovići, koje se, nezadovoljne raspodjelom novca, žele odcijepiti od Čitluka.

Riječ je o raspodjeli sredstava prikupljenih od prodaje vinjeta i plaćanja ekološke pristojbe. Vinjete plaćaju autoprijevoznici koji dovoze hodočasnike u Međugorje, a ekološku naknadu izdvajaju vlasnici objekata za smještaj, piše N1.

"Odluka o ekološkoj taksi, odluka o vinjeti točno preciziraju kako se novac dijeli. Ekološka taksa 100 posto ovdje, a 80 posto vinjeta, a oni koji bi to trebali da poštuju i koji su izglasali te zakone odnosno općinske odluke oni ih krše", rekao je Dragan Vasilj, predsjednik MZ Međugorje.

"Ovih dana sam svjedok načelnikovih izjava o ulaganju sredstava u Bijakoviće i Međugorje i bez sredstava iz vinjete i ekološke pristojbe, a ja onda sada postavljam pitanje zašto nitko ne spominje gdje su završila sredstva od vinjete i ekološke pristojbe ako se nisu ona trošila i ako ih ima, a nije dolje uloženo ništa iz njih odnosno vrlo malo jeste", kazao je Mile Ostojić, predsjednik MZ Bijakovići.

Iz Općine ističu kako je problem što se ekološka pristojba sada jako slabo plaća te je u toku podnošenje kaznenih prijava protiv neodgovornih. Tvrde kako se sredstva prikupljena vinjetama ulažu u tri mjesne zajednice, uz Bijakoviće i Medugorje i u Vijonicu.

"Uglavnom su rađena u infrastrukturne projekte da kažem po željama, prijedlozima ljudi iz mjesnih zajednica, kako su predlagali, tako su ta sredstva i trošena. Na stranu bilo je još nekih projekata koje je smo mi platili znači iz općine koji se tiču infrastrukture Međugorja i Bijakovića", istakao je Ivo Jerkić - Ino, načelnik općine Čitluk.

Zahtjev za otcjepljenje pojedinih mjesnih zajednica iz čitlučke općine, načelnik smatra nerealnim i preuranjenim, jer naglašava ne stoje optužbe koje se iznose.
"Mi pokušavamo riješiti problem te raspodjele sredstava i nećemo od toga odustat, a na općinskoj zakonodavnoj i prije svega izvršnoj vlasti je da se to dovede u red i da ta raspodjela u biti bude onakva kakva bude predviđena odlukom", rekao je Mile Ostojić.

"To nije naš hir. To je potreba jer ne može Međugorje biti u tretmanu obične mjesne zajednice u sastavu općine Čitluk. Međugorje je mjesto od svjetskog značaja, 90 posto radnika u Međugorju i Bijakovićima, u pansionima i suvenirnicama, u hotelima nisu iz Međugorja. Ono je važno ne samo za općinu ono je bitno za županiju, ono je bitno za Federaciju BiH", kazao je Dragan Vasilj.

Nakon što zahtjev o referendumu za otcjepljenje nije prošao na čitlučkom Općinskom vijeću, mještani Bijakovića i Međugorja, svoju inicijativu pokušat će realizirati preko Zbora građana.