Međugorje dočekuje tisuće mladih katolika iz cijeloga svijeta

Festival se, na inicijativu fra Slavka Barbarića, počeo održavati 1990. godine, te ove godine slavi svoju 24. obljetnicu. Kako je u razgovoru za AA ispričao predstavnik turističke zajednice Međugorje Željko Vasilj, Barbarić je, promatrajući mlade koji dolaze u Međugorje, predložio da se oni počnu okupljati i družiti baš u ovom mjestu.

"To je krenulo od skromnih nekoliko stotina mladih koji su tada došli, do današnjeg broja gdje imamo od 30.000 do 50.000 mladih koji dođu. To su molitvena okupljanja mladih, gdje oni imaju i svjedočanstva o svojim životnim obraćenjima i putevima, a sve je praćeno duhovnom glazbom", pojasnio je Vasilj.

Na festival dolaze mladi iz više od 50 zemalja, a čine veoma interesantan prizor sa svojim šarolikim zastavama. Međugorje će, od 1. do 6. kolovoza, biti centar mladih ljudih sa svih strana svijeta.

"Zastave svih boja, jezici, nacije... jedna zaista spektakularna slika. Program je svakodnevan, predavanja, svjedočanstva, molitve su od 9 do 12, a potom se nastavljaju popodne od 16 do 22 sata. To zaista treba doći i vidjeti", rekao je predstavnik turističke zajednice Međugorje Željko Vasilj.

Irene iz Barcelone prvi put je sa prijateljima došla u Međugorje na hodočašće i festival mladih.

"Narednih šest dana smo tu. Došli smo prije jedan dan, kasno navečer. Do sada mi se zaista sviđa ovdje. Nadam se i da ću tijekom festivala osjetiti neke posebne emocije", kazala je Irene za AA.

Osim Festivala mladih, Međugorje već 32 godine privlači veliki broj turista svake godine, a procjenjuje se da je do sada kroz Međugorje prošlo 40 milijuna ljudi. Gosti u Međugorju su pretežno stacionirani gosti, kazao je Vasilj, koji u prosjeku tu borave oko četiri dana.

"U ljetnom periodu imamo i veliki broj jednodnevnih izleta iz Dalmacije, a takvih ima između 100 i 200 tisuća. Da bi oni postali stacionirani gosti, ne treba ništa napraviti. Onaj tko jednom vidi Međugorje, vjerojatno će se sljedeći put odlučiti na dolazak ovdje, a ne na neku drugu destinaciju", rekao je Vasilj, dodavši da se najmanje polovina gostiju koji dolaze na izlete kasnije sa porodicama vrati na više dana.

U Međugorje dolaze ljudi iz preko 120 zemalja svijeta. Najviše je upravo Talijana, a dolaze i iz Čilea, Južnoafričke Republike, Australije, Novog Zelanda. Oko 70 posto gostiju najčešće stižu autobusima, najviše iz europskih zemalja. Oko 20 posto gostiju stiže avionom, a najveći broj slijeće na splitski zračnu luku, zatim u Dubrovnik, a tek onda Mostar.

"Mi odavno imamo određenu suradnju s mostarskom zračnom lukom, ali ona ima čitav niz problema. Od sigurnosnih, do uvezivanja zračne luke sa svim ostalima u okolini. Kad oni riješe te probleme, vjerojatno će se onda moći i očekivati više gostiju za Međugorje preko Mostara", naglasio je Vasilj, dodavši da trenutno mogu utjecati samo na čarter letove za Mostar.

Mjesec kolovoz je najvažniji mjesec u Međugorju, te određuje sudbinu svake sezone. Ove godine je zabilježen pad broja turista u odnosu na prošlu godinu i to za približno 10 posto.

"Po prvi put u posljednjih 15 godina, tog postratnog perioda, primijetili smo pad u broju turista, najviše iz Italije, a sve zbog globalne krize. Međutim, to nas mnogo ne zabrinjava, jer neće bitno poremetiti planove za budućnost Međugorja", istaknuo je Vasilj, dodavši da sezona završava u studenom te da će tek tada biti poznato koliko je turista bilo u Međugorju.

"Prvi put sam u Međugorju. Prelijepo je, nema riječi da se opiše, mnoštvo emocija. Tu smo dva dana, obišli smo Podbrdo, mjesto ukazanja. Zaista je prelijepo ovdje", kazala je Maria, gošća iz Italije.