Međugorje: 79. obljetnica izgradnje križa na Križevcu

Građevinski radovi na križu su završeni dan ranije, 15. ožujka 1934. godine. Ideju za gradnju križa u siječnju 1934. godine župljanima iznio tadašnji župnik fra Bernardin Smoljan. Nacrt za Spomen križ izradio je ing. Šimun Boras iz Mostara, a izvedbu je usklađivao Ante Dugandžić-Redžo iz Međugorja.

Župnik je u svome izvješću, između ostaloga, napisao: "Na 16. ožujka u 9 sati pošla je iz crkve impozantna povorka, u kojoj uzeše učešća: trećari pod zastavom bratovštine Imena Isusova s barjakom, školska djeca, svećenstvo i brojni narod.

Uz neprekidno zvonjenje crkvenih zvona, pucanje mužara, molenje sv. Krunice te pjevanje litanija i Gospina plača pomicala se je dugo procesija prema brdu čiji se je vrh već crnio od mnoštva, koji je motrio pridolaženje naroda sa svih strana i uzlaženje procesije na brdo.U 10 sati počeli su sveti obredi. Održao sam prigodni govor narodu, pročitao pisma preuz. biskupa i druge prispjele pozdrave i čestitke. Nakon toga sam obavio svečani blagoslov sv. Križa i uz burno odobravanje naroda promijenio ime Šipovac u Križevac.

Brotnjo.info