Međugorci odlučni: Gospu nam ne mogu uzeti

Međugorje
Međugorje
Nemoćne uz brijeg vode na nosilima. Svima je cilj isti. Popeti se na vrh Brda ukazanja, pod kip Majke Božje. Pomoliti se na mjestu gdje se 1981. Gospa navodno ukazala malim pastirima.

Od tada do danas Međugorci su odlučni: Gospu nam ne mogu uzeti. Vijest se prije 36 godina brzo proširila mjestom. Prvo ozdravljenje navodno se dogodilo već nakon nekoliko dana.

"Jedan slijepi Jozo je progledao nakon što mu je žena donesla malo zemlje i smilja s brda", uvjerava novinare 24sata.hr muškarac iz Međugorja.

Danas ni činjenica da papa Franjo sve češće izražava skepsu oko čuda ne ometa gomile turista koji u malo hercegovačko mjesto odlaze tražiti mir.

"Žena koja im se ukazuje nije Isusova majka", odrješito je rekao Papa u zrakoplovu kojim se u subotu vraćao iz Portugala gdje je proglasio svetima dvoje od troje pastira koji su ispričali kako su vidjeli Gospu 1917. u Fatimi. Papa je u subotu spomenuo istragu u tijeku u Crkvi koja je iznijela "sumnje" u navodna sadašnja ukazanja u Međugorju.

"Ja sam osobno zločestiji, više volim Madonu majku, našu majku, a ne Madonu voditeljicu odjela koja šalje poruke svakog dana. Ta žena nije Isusova majka", izjavio je on.

Hodočasnici na Brdu ukazanja ne mare za Papu. Gore se mole, traže utjehu. Na Brdu ukazanja vlada mir. Niže, u gradu, veća je gužva. Papa ne ometa ni posao. Načičkane suvenirnice rade cijele godine. Pune su turista. Prebiru po krunicama, kupuju magnete, Gospine statue... Dolaze iz Hrvatske, Francuske, Italije, SAD-a... Mole se ispred crkve sv. Jakova gdje je postavljeno desetak ispovjedaonica. Za njih se čeka u redovima. Oko crkve su postavljeni zvučnici. Molitva i pjesma čuju se cijeli dan.

Račune trgovci izdaju u markama, no neće se ljutiti ni ako se plati u kunama. Ponestane li im sitnoga, u radnjama često kao kusur vraćaju eure. Kroz ruke u nekoliko sekundi prođu tri valute. Sezona u Međugorju obično počinje krajem ožujka, ali krajem Uskrsa nastane gužva. Vlasnici suvenirnica uvjeravaju novinare u stvarnost ukazanja.

"Ljudi se mole, njima je ovo utjeha. Čak i oni skeptični žele se vratiti. Pa to valjda nešto govori", kaže radnica u jednoj od suvenirnica.

"Nije istina da nam promet pada", kaže njezin kolega i dodaje: "Neka papa Franjo dođe i vidi kako naša Gospa pomaže ljudima. Ali neka dođe kao vjernik, a ne u funkciji."

Nije ih brinulo ni kad je u ožujku u Međugorje navratio Henryk Hoser. Govorilo se da njegova misija neće biti ispitivati autentičnost međugorskih ukazanja, nego da će provjeriti treba li svetištu pomoć oko hodočasnika.