Kako turističke zajednice Federacije BiH i HNŽ-a pokušavaju obmanuti javnost

Međugorje, svetište, kraljica mira, Međugorje, turistička zajednica, pristojbe
...i prikupljanju iste na području Federacije BiH. Kao primjer neplaćanja i slabog prikupljanja iste, sugovornici iz Sarajeva i Mostara naveli su Međugorje, u kojemu prema njihovim procjenama godišnje ostvari milijun, a prijavi se samo od 15-18 tisuća noćenja.

Budući da Turistička zajednica Federacije BiH postoji sama zbog sebe i izvlačenja novca iz Hrvatskih područja u BiH ne čudi obmana Asje Hadžiefendić - Mešić, glasnogovornice te institucije, koja s podsmjehom komentira broj noćenja u Međugorju i u javnost plasira neistine kako se novac vraća lokalnoj zajednici, a svima je poznato kako 80% pristojbe ide Hercegovačko-neretvanskoj, dok 20% ide Turističkoj zajednici Federacije BiH. Od svega toga lokalna zajednica ne vidi niti jedne jedine marke.

Sa Hadžiefendić - Mešić znamo na čemu smo i možemo joj progledati kroz prste, jer očito je da žena provodi velikobošnjačku unitarističku politiku, ali čudi nas izjava predsjednika TZ Hercegovačko-neretvanske županije Andrije Krešića, koji pokušava dočarati gledateljstvu o kojem se prihodu radi, ali gospodin je zaboravio napomenuti kako su turističke zajednice na području općina ukinute te kako se cijeli iznos 'ubranog' novca raspoređuje u gore navedenom omjeru.

Poznavatelji prilika nam kazuju kako nas te i takve izjave nas ne trebaju čuditi, kad TZ Hercegovačko-neretvanske županije postoji kako bi njih par uposlenih lijepo i ugodno provodilo dane, kroz godinu tiskajući jednu do dvije brošurice, putujući Europom na neke sajmove i tako iz godine u godinu bez da su ičim konkretno doprinijeli razvoju turizma na području Općine Čitluk.

Da nam je vidjeti brošuru TZ Hercegovaćko-neretvanske županije u kojoj stoji da se na području općine Čitluk, u Gradnićima, nalazi najstariji vinski podrum u Hercegovini, da je tu također jedna od najstarijih pučkih škola koju je osnovao fra Didak Buntić, da u Brotnju postoji na desetine stećaka, o Malom lapidariju u Čerinu, kasnoantičkom kamenom sarkofagu s križem i na desetine drugih znamenitosti kojima Brotnjo obiluje. Ne, to nećemo vidjeti jer to ne postoji. Turistička zajednica HNŽ-a ima pametnijeg posla od turističkih znamenitosti po Brotnju, a to je kako doći do novca iz Međugorja.

Na kraju, vjerojatno bi vlasnici pansiona i hotela plaćali boravišnu pristojbu kada bi od nje Međugorje i lokalna zajednica imali ikakve koristi. Novac koji naposljetku uplate registrirani objekti ionako završi kod Hadžiefendić - Mašić, Krešića i sličnih likova kojima nije u cilju da se bilo što promjeni, osim da im se poveća iznos koji bi i ubuduće mogli bezbrižno trošiti.

Brotnjo.info