Izaslanstvo talijanske regije Abruzzo posjetilo općinu Čitluk i Međugorje

Međugorje, Gospa Međugorje, Čitluk, Brotnjo, Međugorje, seminar, Međugorje, bračni parovi
U talijanskom izaslanstvu bili su: Antonio Razzi, član talijanskog parlamenta, Remo Di Martino, pročelnik za kulturu i turizam talijanske pokrajine Chieti, Enzo Giammarino, predsjednik konfederacije gospodarskih komora pokrajine Chieti Angelo...

Di Vascello Capuzzimato, poručnik i zamjenik zapovjednika luke Ortone.

Goste iz Italije jučer je u svom uredu primio čitlučki načelnik Ivo Jerkić zajedno s Krešimirom Milićevićem, voditeljem Biroa TZ Čitluk, i Predragom Smoljanom, koordinatorom općine Čitluk za projekte predpristupnih fondova EU.

Nakon što im je čitlučki načelnik izrazio dobrodošlicu i ukratko ih upoznao s dosadašnjim i planovima razvoja općine Čitluk u idućem razdoblju, vođeni su opsežni razgovori o mogućnostima uspostavljanja suradnje između talijanske regije Abruzzo te općine Čitluk i Međugorja na području vjerskog turizma, gospodarstva, kulture, športa i drugim područjima.

- Razgovarali smo o mogućnosti povezivanja hodočasničkog turizma talijanske regije Abrozzo s općinom Čitluk, odnosno s Međugorjem.Talijani su ponudili projekt uspostavljanja zajedničkih namjenskih trajektnih linija za prijevoz hodočasnika između Ortona i Splita. Uz to razgovarali smo o mogućnosti aplaciranja za projekte prekogranične suradnje u koje bi bile uključene Splitsko-dalmatinska županija, Hercegovačko-neretvanska županija, odnosno općina Čitluk i talijanska regija Abruzzo - rekao nam je nakon razgovora čitlučki načelnik Ivo Jerkić.
Kažimo i to da je talijansko izaslanstvo sa svojim domaćinima jučer posjetilo i svetište Kraljice Mira u Međugorje gdje ih je u župnom uredu primio i s njima razgovarao međugorski svećenik fra Miljenko Šteko. Talijani su fra Miljenka upoznali s projektom povezivanja hodočasničkog turizma između dvije regije, a fra Miljenko je goste upoznao s aktualnim događanjima u župi Međugorje, pri čemu je istaknuo da je ove godine osjetno povećan broj dolazaka talijanskih hodočasnika u Međugorje u odnosu na dosadašnje.

Iskoristili smo prigodu i vođu izaslanstava, gospodina Antonija Razzia zamolili za kraći razgovor.

Koji su razlozi vašeg posjeta hercegovini, a napose Čitluku i Međugorju?

- Glavni razlog našeg dolaska na ove prostore jest povezivanje naših dviju teritorija - Bosne i Hercegovine, a s druge strane povezivanje Hercegovine s talijanskom regijom Abruzzo - rekao je Antonio Razzi.

Što nudite za tu suradnju ?

- Kao prvo želimo surađivati na području turizma, posebice vjerskog, zatim na području gospodarstva i kulture jer su ove dvije regije vrlo slične. Naime, hercegovački Hrvati su 95 posto katolici, kao što su to i Talijani. Mentalitet je vrlo sličan, puno je sličnosti u svemu, pa mislim da na različitim područjima možemo vrlo dobro surađivati.

Razmišljate li o uspostavljanju trajektne linije za prijevoz hodočasnika prema Splitu ?

- Jedan od glavnih ciljeva našeg posjeta upravo je uspostavljanje trajektne linije između luke Ortona u regiji Abruzzo i to preko Splita ili Ploča. To je vrlo bitan faktor povezivanja naših regija jer će omogućiti brži i lakši dolazak talijanski hodočasnika u Međugorje.

Kakve su mogućnosti na području gospodarske suradnje ?

- Naravno da nam je to cilj, i to ne samo s regijom Abruzzo, nego bi regija Abruzzo trebala biti jedan logistički punkt za cijelu Italiju pošto ima jako dobru poziciju, puno bolju i od Ancone te veću i pripremljeniju luku čak i od Pescare. To bi trebala biti vrata prema Bosni i Hercegovini.

Kako ste došli na ideju o suradnji s Hercegovinom ?

- Kao član talijanskog parlamenta osobni sam prijatelj s Goranom Marićem, zastupnikom u Saboru RH koji je izabran na ovom području. S te strane imamo institucionalnu podršku, pa se nadam da ćemo uspjeti u našim nakanama. Naglasio bih da sport spaja države i ljude. Naime, igrajući tenis s parlamentarcima iz BiH i Hrvatske, ostvarili smo prijateljstvo i uspostavili kontakte koje želimo pretvoriti u plodotvornu suradnju naših regija. - rekao je član talijanskog parlamenta Antonio Razzi.

Koji su vaši prvi dojmovi o Hercegovini, općini Čitluk i Međugorju ?

- Prvi dojmovi su jako dobri zbog toga što se radi o području koju ima vrlo sličnu povijest od Rimljana nadalje, što naravno poboljšava razumijevanje ovog područja i svih njegovih posebnosti. Osim toga, regija Abruzzo je slična vašoj Hercegovini jer ima i more i planine, odnosno dvostruki identitet - primorski i kontinentalni - na kraju nam je rekao Antonio Razzi.

brotnjo.info