Iz Međugorja očekuju pozitivan komentar Vatikana na događanja

Međugorje, Velika Gospa, Međugorje, Međugorje, Međugorje, Gospa Međugorje, Vatikan
Aktualna sezona mogla bi biti bolja od prošle, ali svi u Međugorju očekuju pozitivne vijesti iz samog Vatikana, zaključak je onoga što je za Klix kazao Željko Vasilj, voditelj međugorskog ureda Turističke zajednice HNŽ.

Glavna tema u Međugorju zadnjih mjeseci bio je dolazak posebnog izaslanik pape Franje, poljskog nadbiskupa Henryk Hosera.

"Papin izaslanik ostavio je na mještane jedan izuzetno pozitivan utisak, svi smo mi malo sa strahom očekivali što će on reći, međutim on je u našoj crkvi govorio sve ono što mi znamo, ali on kao najveći izaslanik Svetog Oca, kad nam to potvrdi, onda nas to ohrabri i da nam određenu dozu samopoštovanja i to je razlog zašto mi ovdje očekujemo jedan pozitivan iskorak iz Vatikana u vezi budućeg statusa Međugorja", kaže nam na početku Željko Vasilj, voditelj ureda Turističke zajednice HNK u Međugorju.

U tijeku su udarni mjeseci u sezoni ovog našeg turističkog giganta, koji određuju cijelu sezonu.

Naredna tri mjeseca odredit će cijelu sezonu

"Kolovoz je krenuo sa Festivalom mladih, bilo je više od 30 tisuća vjernika te se nadamo da će ovaj period nastaviti dobar zamašnjak od festivala i da će s dva naredna mjeseca sve rezultirati solidnom sezonom. Ne očekujemo rekordne godine, jer posljednje tri godine je primjetan određeni vid stagnacije", kaže nam Vasilj, navodeći da je posljednjih godina osjetan pad dolazaka sa glavnog talijanskog tržišta, koje je svih ovih godina bilo lider po pitanju dolazaka vjernika u Međugorje.

"Neke stvari se događaju na koje mi ne možemo uticati, koje očito imaju utjecaja na dolaske iz Italije. Objektivne su okolnosti ekonomske krize već nekoliko godina, vjerovatno i natpisi iz medija koji su imali negativne konotacije spram Međugorja, izjave iz Vatikana, što je sve uticalo na odaziv ljudi sa tog tržišta", objašnjava nam Vasilj napominjujući da je to kompleksan problem kojeg je teško sagledati.

Pad sa italijanskog tržita nije velik u postotku, ali pošto je to glavno tržište onda se svaki postotak jako osjeti. Ipak, turistički radnici u ovom hercegovačkom mjestu očekuju nove, ovaj put pozitivnije komentare iz Vatikana.

Svi očekuju pozitivan komentar iz Vatikana

"Ako naredne izjave budu pozitivne, onda su i naše nade jače da se pomalo talijansko tržište vrati na normalne brojeve na godišnjoj razini. Mogao bih rezimirati da govorimo o jednoj uobičajenoj sezoni, ali da treba još pričekati ova tri mjeseca koja su tek krenula. Krajem listopada moći ćemo reći koliko smo zaista zadovoljni", kaže Vasilj, dodavajući da bi ova sezona mogla biti bolja od prošle.

Dok je stagniranje s Italijom, ostala tržišta rastu, posebno je to slučaj sa Poljskom.

"Interesantno je da sva druga tržišta su na sasvim očekivanim razinama, posebno poljsko tržište. Poljaci su gotovo preuzeli primat, barem u ovom ljetnom periodu i tu je kompletno istočno europske tržište, Slovačka, Češka, Mađarska, sve do Ukrajine, koje je u ekspanziji. U pozitivnom trendu su i tržišta Latinske Amerike, španjolskog govornog područja", pojašnjava nam Željko Vasilj.

Treba uraditi više na pristupnim cestama

U Međugorju su aktualne i razmirice sa općinskom vlašću u Čitluku, kao i županijskom vladom oko pristupne infrastrukture.

"Mi smo uvijek tražili i zahtijevali od naših lokalnih vlasti da više čine, što očito oni iz svojih objektivnih i subjektivnih razloga ne mogu ići u korak s našim zahtjevima, željama iz samog mjesta. Tako nastaju određene male trzavice, prepucavanja, ali to hodočasnici niti znaju, niti osjećaju, ali i oni primjećuju da prilazne ceste nisu onakve kakve bi mogle biti, posebno sada kad nam je na sedam kilometara daleko auto put", nastavlja Vasilj, nadajući se da će dionica od auto puta do Međugorja biti sanirana do početka naredne sezone.

Ipak, u Međugorju se i dalje gradi, novi objekti niču kao gljive poslije kiše. Primjetna je i izgradnja izuzetno luksuznih hotela, kao i estravagantnih objekata poput kamenog dvorca koji je nikao na rubu mjesta. Bez obzira na polemike turistički radnici spremaju se za nove sezone, koje bi kako se ovdje nadaju trebale donijeti bolje rezultate nego je to bilo posljednjih godina.