Iz Belgije pješice u Međugorje

Vođa puta bio je Hrvat Marko Pinčić, koji je u razgovoru za radiopostaju Mir Međugorje, zajedno sa suprugom Yvonne Lespagnard, govorio o ovom neobičnom pothvatu. Marko je rođen u Zadru, oženjen Belgijankom i dugo godina s obitelji živi u Belgiji.

Nakon razgovora sa suprugom i još nekoliko osoba odlučili su se na hodočašće. Među ovih osmero hodočasnika je i gospodin od 84 godine, te medicinska sestra koja se brinula za njih tijekom puta. Marko je, između ostaloga, kazao: „Mi smo testirali kako će ići, pošli smo, odlučili ići 500 km godišnje. Putujemo već tri godine. Nakon prekida bi se ponovno vraćali na mjesto gdje smo došli. Ove godine napravili smo ono što je ostalo, i računamo da smo prepješačili oko dvije tisuće kilometara." Yvonne je naglasila da je ovo hodočašće za nju bilo i prijateljsko druženje: „Nas je osmero na ovom putu bila jedna mala obitelj i nikad među nama nije bilo problema. Nastojali smo doći zajedno. Nakon ovoga iskustva željeli bi ohrabriti i druge i pomoći im. Sad znamo put." Marko i Yvonne kažu da bi se ljudi redovito iznenadili kad bi vidjeli da su oni starije dobi. Svugdje su ih srdačno primili, i po Austriji, Sloveniji, Italiji, Njemačkoj, Hrvatskoj. Nikad neće zaboraviti ova gostoprimstva. Spominju da su se čak jednom izgubili u šumi u Sloveniji, ali uz pomoć Gospe, kako kažu, ponovno su pronašli put.

U Međugorju su ih dočekali članovi obitelji, a u ime franjevaca primio ih je fra Miljenko Šteko, ravnatelj Informativnoga centra. Zadržat će se nekoliko dana u molitvi, a onda će zrakoplovom natrag u Belgiju.

Medjugorje.hr