FOTO  Herceg etno selo Međugorje je pravo „čudo hercegovačkog kraja“

etno selo, Međugorje
...to „čudo hercegovačkog kraja" svojim sadržajima i ponudom postalo je pravi mamac za posjetitelje iz cijele Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, ali i za brojne međugorske hodočasnike sa svih strana svijeta.

Cjelokupni projekt Herceg etno sela Međugorje osmišljen je i organiziran na izuzetno profesionalan i za goste primamljiv način pa gosti koji jednom dođu u to etno selo, zasigurno dožive trenutke jedinstvene gostoljubivosti i nezaboravnog ugođaja, nakratko zaborave užurbanost svakodnevnice i osjete istinske tradicijske vrijednosti iz burne prošlosti hercegovačkog kraja.

Sredinom prosinca domaćini su se potrudili i cjelokupni kompleks tog etno sela ukrasili i osvijetlili mnoštvom raznobojnih svjetiljki kako bi to atraktivno turističko odredište za božićne i novogodišnje blagdane izgledalo što veličanstvenije. Tu ljepotu ukrasa i svjetla nemoguće je opisati, treba doći i svu tu ljepotu vidjeti.
Uzorak Slike

Sve su to razlozi zbog kojih smo Branimira Penavu, direktora Herceg etno sela Međugorje, zamolili da nam nešto više kaže o projektu tog etno sela:

- Svima koji dođu u ovo etno selo kažemo: 'Dobro došli i Hercegovinu, Herceg etno selo Međugorje i naravno u vinariju 'Hercegovina produkt '. Dakle, sve je u znaku Hercegovine. Za Hercegovinu su prepoznatljiva dva branda : to su kamen i vino. Herceg etno selo Međugorje nije etno selo kakva je percepcija etno sela. Jer kad se spomene etno selo, uglavnom se misli na stare kuće, štale, goveda, ovce... Naše etno selo predstavlja projekt ugostiteljstva i hotelijerstva u turizmu koji koristi elemente etno priče. To je, dakle, ambijent kamena, kamenih krovova, kamenih ploča, slame i ostalih stvari, kojima želimo predstavili taj prepoznatljiv brand Hercegovine. Cilj nam je bio pokazati našim gostima da je u Hercegovini odavno prisutna struka hotelijerstva, ugostiteljstva i turizma, a naravno da smo trend etno priče uključili u cijeli ovaj projekt.

Kojim sadržajima raspolaže Herceg etno selo Međugorje?

- Projekt raspolaže s četiri hektara korisna prostora, ima preko 50 objekata podijeljenih u pet poslovnih cjelina, a imamo i pet dodatnih sadržaja. Ja to u školskom žargonu kažem „sve pet". Doista se i trudimo da bude „sve za pet" jer je riječ o projektu koji unutar spomenutih pet poslovnih cjelina doista ma hotelijerstvo, ugostiteljstvo i turizam. Tako u najvećoj cjelini ugostiteljstva imamo restoran četiri etaže s tristo mjesta unutar i četiri terase s 300 mjesta vani. To je mjesto gastronomije u punom smislu riječi. U restoranu je uposleno preko 30 ljudi. Svoje poslove kuhari i konobari odrađuju na vrhunski i profesionalan način zbog čega imamo mnogo posjetitelja i u ovom dijelu sezone.
Uzorak Slike

Raspolažete li sa smještajnim kapacitetima ?

- Dakako. Druga cjelina nam je hotelijerstvo. Imamo uređene recepcije i smještajne objekte. Imamo deset kuća u kojima je 31 soba i jedan depandans s 40 soba. Dakle ovo Herceg etno selo ima 71 sobu s preko 150 kreveta. Riječ je o doista vrhunskom smještaju s četiri zvjezdice. Sobe su opremljene ručno rađenim namještajem, plazma televizorima, priključcima za internet i svim ostalim sadržajima. Sve to predstavlja jedinstven spoj modernog hotelijerstva i hercegovačkog autohtonog stila.

Zapazili smo i brojne suvenirnice ?

Treća cjelina se sastoji od petnaestak malih suvenirnica koje su vrlo dobro organizirane i uređene. Naime, našim domaćim ljudima - Brotnjacima i Hercegovcima - omogućili da u tim malim prostorima predstave svoje autohtone proizvode i ponude ih gostima. Suvenirnice ne mogu prodavati sve što žele, nego primjerice jedna samo vjerske motive, međugorske motive, druga je galerija, treća proizvode od kamena, četvrta proizvode od drveta itd.

Posjetitelji ovdje mogu vidjeti i domaće životinje ?

- Da. Imamo i štale u kojima su u primjerenim uvjetima smještene sve domaće životinje iz Hercegovine : magarci, krave, koze, patke zečevi itd. Cilj nam je da gosti vide žive životinje. One najviše zanimaju djecu.

Projekt etno sela raspolaže i prostorima za kulturna i društvena događanja ?

- Naravno. Naime, u petoj poslovnoj cjelini je kongresni centar s nadaleko poznatim amfiteatrom od 1000 mjesta u kojem se održava cjelokupni program našeg „Hercegovačkog kulturnog ljeta". Tu su i kongresna dvorana od 250 mjesta i velika dvorana od 600 mjesta koja je polivalentna jer se u njoj organiziraju svadbene svečanosti, a pogodna je i za održavanje velikih kongresa, konferencija i seminara.

Uz kamen, ovo etno selo obilježavaju voda, prostrane zelene površine i drugi sadržaji?

- Uz spomenutih pet poslovnih cjelina imamo i pet dodatnih sadržaja. Prije svega to voda kao izvor života. Tu su tri velika jezera koja su povezana potocima, a jedan od njih protječe kroz restoran. Vodu crpimo kroz bušotinu s dubine 200 metara, a koristimo je prije svega kao žubor vode koja proteče potocima te za automatsko digitalno zalijevanje više od 15.000 četvornih metara naših travnjaka. Imamo i prostrano dječje igralište koje je jako posjećeno tijekom cijele godine. Tu je i hercegovački vinograd gdje se ujesen mogu kušati hercegovačke sorte grožđa žilavka i blatina. U sklopu etno sela uređena šetnica duga preko tri kilometra. Naravno da imamo i sportske sadržaje, jer smo osnovali i Boćarski klub „Herceg etno selo Međugorje". Imamo boćarski teren s četiri staze i uvjete koji omogućuju održavanje međunarodnih boćarskih turnira. Naglašavam, riječ je o projektu kojim želimo da ljudi na što manjem prostoru i u što kraćem vremenu upoznaju i osjete Hercegovinu kroz ovaj ambijent kamena, hortikulture i ostalih stvari, ali i kroz žilavku i blatinu i ukusnu hranu.

 

Doima se da je ovdje sve stručno osmišljeno i vrhunski organizirano ?

- Što se tiče struke, moram istaknuti zadovoljstvo kolega koji ovdje dolaze iz turističkih centara susjedne Dalmacije i cijele Hrvatske. Oni Herceg etno selu odaju priznanje kao jednom cjelovitom turističkom projektu. Zahvaljujući Međugorju, koje više od 30 godina privlači velik broj gostiju, mi smo osjetili potrebu ljudima pokazati kako se i u ovom hodočasničkom odredištu može baviti turizmom, ugostiteljstvom i hotelijerstvom na profesionalan način. Da smo to uspjeli potvrđuje podatak da smo ove godine imali preko 80 uposlenih ljudi.

Koliko ste ove godine imali posjetitelja?

- Iako o tome ne vodimo evidenciju, mislim da je naše Etno selo ove godine posjetilo više od 100.000 ljudi, a ostvarili smo preko 30.000 noćenja.

U ove  dane cijelo se etno selo doima veličanstveno. Kako ste ga uspjeli ovako lijepo ukrasiti i osvijetliti?

- Ovo je poklon svim našim cijenjenim gostima i svima koji su nas cijele godine posjećivali. Njima smo upriličili ovaj božićni ugođaj da osjete što to znači odnos prema gostu.

Koliko ste žaruljica postavili?

- Na objekte smo postavili preko tri kilometra svjetlećeg kabla, a na objekte, drveće i grmlje više od 30.000 raznobojnih žaruljica i ostalih ukrasa. Uz to, na primjeren smo način postavili i božićne jaslice koje su odraz našeg vjerskog i obiteljskog obilježja. U sklopu etno sela nalazi se i prigodno uređena kapelica kao molitvenim prostor. Ove smo godine imali skupinu časnih sestara iz Brazila koje su došle u Međugorje i ovdje boravile petnaestak dana. Ovdje dolaze brojni inozemni hodočasnici jer smo uvezani u međunarodni rezervacijski sustav. Ističem da se mi bavimo hotelijerstvom, a ne pansionima - rekao nam je na kraju razgovora Branimir Penava, direktor Herceg etno sela Međugorje.

Mile PAVLOVIĆ/brotnjo.info