Godišnjica Gospinih ukazanja u Međugorju; Očekuje se dolazak 100 tisuća vjernika

... pripravili molitvom Devetnice i svakodnevnim večernjim molitvenim programom u samom svetištu. 

Otkako su pune 32 godine počela Gospina ukazanja katolički vjernici iz cijeloga svijeta  neumorno hodočaste u Međugorje gdje na poseban način slave i utječu se Blaženoj Djevici Mariji – međugorskoj Kraljici mira  i  zahvaljuju Bogu za sve milosti udijeljene preko Nebeske Majke u protekle 32 godine.

Posebna je milost dana međugorskoj župi sv. Jakova da se u njoj skuplja cijeli svijet, da ovdje dolazi moliti Blaženu Djevicu Mariju, prositi je za duševno i tjelesno zdravlje. Budući da zbog recesije sve više ljudi danas pada u depresiju i pita se što će biti od njih, pri čemu često zaboravljaju da su božja djeca, današnjem svijetu doista je potrebno mnogo više vjere i pouzdanja u Boga.

A upravo u Međugorju, u toj poznatijoj marijanskoj oazi molitve, posta, obraćenja, ljubavi i mira, ta vjera dobiva puni smisao i važnost kako za pojedine hodočasnike, tako i za njihove obitelji i cijeli svijet.

Činjenica je, naime, da su mnogi u Međugorju čudesno ozdravili, mnogi doživjeli obraćenje, izišli iz duhovne recesije, okrenuli se Bogu te u cijelosti promijenili svoj život i postali bolji i plemenitiji ljudi. Zbog svega toga više od tri desetljeća hodočasnici sa svih kontinenata hrle u Međugorje slaviti Kraljicu mira i moliti je da ih zagovara kod svoga sina Isusa Krista.

Pema nekim procjenama, od početka Gospinih ukazanja do danas Međugorje i Bijakoviće pohodilo je blizu 45 milijuna hodočasnika iz preko 130 zemalja.

Svakodnevno su dolazili i dalje neumorno dolaze da se skrušeno i u miru mole i nadahnjuju upečatljivim Gospinim porukama koje im pomažu da iz temelja promjenu svoj duhovni život i život svojih obitelji. Stoga i ne čudi što se odreda svi kući vraćaju sretni i zadovoljni, duhovno obnovljeni, osnaženi u vjeri i ispunjeni željom da se u to hercegovačko svetište opet vrate.

Očekuje se dolazak oko 100 tisuća vjernika

Treba reći da već nekoliko dana prema Međugorju danonoćno hrle brojne kolone katoličkih vjernika iz domovine i inozemstva kako bi u toj "oazi mira" još jedanput doživjeli istinski mir i pomirenje, stekli duhovnu snagu, učvrstili svoju vjeru te se međugorskoj Kraljici Mira zahvalili za sve milosti kojima ih obdaruje.

Kao što je to bilo cijeloga proteklog tjedna i vikenda, zasigurno će se i danas na svetkovinu rođenja sv. Ivana Krstitelja te tijekom iduće noći i sutra na samu sutrašnju obljetnicu, iz nekoliko pravaca prema Međugorju slijevati brojne hodočasničke skupine iz Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja, a nerijetko će mnogi na zavjet prema tom Gospinu svetištu pješačiti desetinama pa i stotinama kilometara, neki čak i bosi.

Kao i proteklih, i ove će godine među kolonama hodočasnika-pješaka zasigurno biti mnogo mladih koji će danas, noćas i sutra neprekidno hrliti prema svetištu Kraljice mira usput moleći i pjevajući Gospine pjesme.

Ni paklena vrućina, ni užareni asfalt, ni umor, ni žuljevite noge neće spriječiti vjernike da ispune svoj zavjet i dođu u Međugorje kako bi se u okrilju nebeske Majke molili za mir i pomirenje s Bogom, za svoje i nakane svojih obitelji te za svekoliku duhovnu obnovu pojedinaca i cijeloga svijeta.

Danas se održava tradicionalna „Hodnja mira"

Danas, na svetkovinu rođenja sv. Ivana Krstitelja, u 6 sati ujutro ispred samostana sv. Ante na Humcu prema Međugorju kreće tradicionalna 22. međunarodna "Hodnja mira". U toj svojevrsnoj, kilometrima dugoj hodočasničkoj koloni zasigurno sudjelovati više tisuća u molitvi i pjesmi sabranih hodočasnika, svećenika i ostalih vjernika sa svih strana svijeta.

Dok se sudionici „Hodnje mira" budu kretali asfaltnom cestom prema Međugorju, mještani okolnih naselja velikodušno će im nudili vodu i osvježavajuća pića. Dolazak te veličanstvene hodočasničke molitvene kolone pred župnu crkvu sv. Jakova u Međugorju očekuje se oko 10 sati gdje će im biti udijeljen blagoslov s Presvetim Oltarskim Sakramentom, a potom je svima udijeljen blagoslov Presvetim Oltarskim sakramentom.

Na današnji blagdan sv. Ivana Krstitelja svete mise na hrvatskom jeziku u župnoj crkvi sv. Jakova slavit će se u 7, 8 i 11 sati, a večernju svetu misu Uočnicu u 19 sati predslavit će i propovijedati fra Ivan Landeka, župnik u Posuškom Gracu (nekada župnik u Međugorju). Večeras od 22 sata do 5 sati ujutro bit će klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Sutrašnje središnje misno slavlje u 19 sati predvodit će provincijal dr. fra Miljenko Šteko

Ipak, najsvečanije će biti sutra na samu obljetnicu ukazanja, kada se očekuje da će u međugorskom svetištu boraviti izuzetno velik broj vjernika sa svih kontinenata. Danas će se svete mise slaviti na dvadesetak svjetskih jezika, a tijekom cijeloga dana vjernici svih jezičnih skupina imat će prigodu za sakrament pomirenja. Svete mise na hrvatskom jeziku danas će se slaviti u 5, 6, 7, 8, 9, 11 i 16 sati.

Sutrašnja glavna svečanost obilježavanja 32. obljetnice Gospinih ukazanja u Međugorju počet će molitvom krunice u 18 sati i nastaviti središnjom večernjom svetom misom u 19 sati na vanjskom oltaru. Budući da je to središnji događaj, očekuje se da će na toj svetoj misi, koja će se kao i svake godine simultano prevoditi na dvadesetak svjetskih jezika, biti nazočno između 80 i 100 tisuća vjernika. Nakon večerašnje svete mise objavit će se i najnovija Gospina poruka.

Izvor: brotnjo.info