Fra Jozo Zovko: Međugorje je kozmičko čudo. Čudo koje još nismo dokučili!

U vezi tajni mnoga su nagađanja ali jedno je sigurno: Vrijeme za objavljivanje je blizu. Neki su mišljenja kako će ukazanja, s vremenom, biti sve rjeđa i da će na koncu prestati. No, to ne znači i kraj međugorskih događanja...

Ima tome preko dvadesetipet godina da sam otišao prvi puta u Međugorje i od tada, kratko rečeno, za mene je ono što se tamo događa - istinito. Ima i onih koji sve to još uvijek osporavaju pa i sada nakon 32 godine neprekinutih ukazanja i posjeta milijuna hodočasnika. Mnogi od posjetitelja tamo su upoznali Boga, pristupili sakramentu ispovijedi, a većina je osjetila mir o kojemu svjedoče da se takav rijetko gdje može naći. To su, nesumnjivo, plodovi Duha Svetoga. Duh laži ne može dati iskustvo Božje prisutnosti i mir u duši.

Na prvo hodočašće u Međugorje otišao sam neposredno nakon odsluženja vojnog roka u bivšoj državi. Tamo sam imao problema jer sam cijelo vrijeme govorio čistim hrvatskim, npr.: razumijem a ne razumem, po skrivečki čitao mali Novi zavjet, itd. Nakon dva tjedna slobode, otišao sam vlakom do Mostara i kasnije busom do Međugorja, jednim dijelom kao zahvalu Bogu što je sve dobro prošlo, a drugim, iz puke znatiželje. Taj dan koji sam proveo u Međugorju nisam doživio ništa neobično, ali bilo mi je lijepo, ugodno. Napuštao sam to mjesto s mišlju, vidimo se opet. Tako je i bilo. Od tada do danas, svaki puta kada sam imao neke dileme ili molitvene nakane, odlazio bih tamo i molio.

O Međugorju je snimljeno stotine dokumentarnih filmova, napisano je mnoštvo knjiga, brošura i novinskih članaka. Međugorju sam posvetio 20 minuta u svom dokumentarcu Mistične pojave u kršćanstvu. U filmu fra Jozo Zovko, koji je bio župnik u Međugorju kada su počela ukazanja, kaže: „Međugorje je kozmičko čudo. Čudo koje još nismo dokučili. To je tabor Božji u našoj generaciji gdje Bog govori i čini." Jedna Amerikanka hodočasnica je rekla da je za Međugorje čula prije 20 godina. Došla je kad su joj to prilike dozvolile. Kaže, uživala je u svakom trenutku. Imali smo priliku snimiti susret s vidjelicom Mirjanom za vrijeme ukazanja Blažene Djevice Marije. Bilo je zanimljivo da nas je najprije odbila. Predložio sam ekipi da molimo za nju. Ponovno sam je nazvao i tada je pristala. Rekla je: „Odbila sam pet snimateljskih ekipa ali vi možete doći". Još je rekla službenom snimatelju koji snima sva ukazanja da nam ustupi stare snimke ako nam zatrebaju.

Za Međugorje me veže poznanstvo s fra Petrom Ljubičićem franjevcem koji će objaviti 10 međugorskih tajni svijetu. U tajnama je riječ o vidljivim znakovima koje će se unaprijed najaviti i koji će učvrstiti Crkvu oko zauzimanja pozitivnog stava o Međugorju. U vezi tajni mnoga su nagađanja ali jedno je sigurno: Vrijeme za objavljivanje je blizu. Neki su mišljenja kako će ukazanja, s vremenom, biti sve rjeđa i da će na koncu prestati. No, to ne znači i kraj međugorskih događanja, već naprotiv, još više hodočasnika iz cijeloga svijeta, još dramatičnih životnih ispovijedi i čudesnih ozdravljenja. Ali prema fra Jozi Zovku to nisu najveća međugorska čuda. On kaže kako ostaje zapanjen pred činjenicom da kršćani drugih Crkava i zajednica dolaze i otkrivaju ulogu Marije u životu Crkve a neki i formalno prelaze u Katoličku crkvu. Izdvojio je primjer kako su jedne godine osam anglikanskih pastora postali katolički svećenici, gledajući što se događa u Međugorju. Iz međugorskih novina može se doznati kako neki službenici drugih crkvenih zajednica nisu formalno napustili svoje zajednice ali su u svoju osobnu duhovnost ugradili odnos prema Mariji. Nesumnjivo, Međugorje već sada daje važan doprinos ekumenizmu a za očekivati je, u budućnosti, još i više.

U formalno priznanje od strane Crkve ne treba sumnjati. To zapravo i neće biti ništa drugo nego proglašenje da se u Međugorju ne događa ništa što bi bilo protivno učenju Crkve i da vjernici mogu slobodno odlaziti na mjesto gdje, kako kaže fra Petar Ljubičić, traje blagdan Duhova već 32 godine neprekidno.

medjugorje-info.com