Dramska predstava "U godinama gladi" izvedena pred mnogobrojnom međugorskom publikom

u godinama gladi, Gradnići, Međugorje, u godinama gladi, fra Didak Buntić - otac sirotinje i narodnog prosvjetitelja, u godinama gladi, HKUD-a 'Didak, Gradnići
...izvedbom dramske predstave "U godinama gladi", autora fra Ante Marića, koju je režirala dramska umjetnica Tina Laco. Izuzetno uspješnom izvedbom te vrlo zanimljive i nadasve poučne dramske predstave, gradnićki su se glumci-amateri predstavili baš kao pravi profesionalci za što ih je više od 600 posjetitelja iz Međugorja, Brotnja i susjednih općina na kraju nagradilo dugotrajnim i sasvim zasluženim pljeskom.

Dramska predstava „U godinama gladi" potanko oslikava teško razdoblje neimaštine i gladi s početka 20. stoljeća i tadašnje nesebično zauzimanje hercegovačkog Mojsija fra Didaka Buntića za svoj narod, kao i brojne probleme i poteškoće na koje je nailazio kako bi uspio više tisuća siromašne i gladne hercegovačke djece odvesti i privremeno smjestiti u Slavoniju i tako ih spasiti od gladi i sigurne smrti.

Temeljna poruka te drame autora fra Ante Marića jest da su kroz burnu povijest Hercegovinom prolazile mnoge vlasti, vojske, kraljevstava i carstava, a da je ona uvijek ostajala ponosna, sve preživljavala i rađala se iz pepela. Tom dramskom predstavom gradnićki su glumci na najljepši način oživjeli i na mlađe naraštaje upečatljivo prenijeli sjećanje na neuništivi lik i djelo velikog hercegovačkog franjevca fra Didaka Buntića te su mu i na taj način odali zaslužno priznanje za sve što je kroz život učinio za hrvatski katolički puk na ovim prostorima.

Kao što su svoje likove izvrsno tumačili svi glumci, treba reći da je i glavni lik hercegovačkog Mojsija, istaknutog Brotnjaka i oca sirotinje fra Didaka Buntića, besprijekorno uspješno odigrao bivši gradnićki, a sada međugorski župnik fra Marinko Šakota, koji je poznat kao pokretač i glavni organizator tradicionalnih Didakovih dana.

Na pitanje zašto se odlučio tumačiti ulogu velikog fra Didaka Buntića, fra Marinko je kazao :

- Vrlo je teško glumiti fra Didaka, a kamoli ga u stvarnosti živjeti. Međutim, pokušavam se približiti njemu kroz čitanje njegovih djela, pisama i proučavanjem svega što je i kako on činio. Pokušavam se približiti njemu, njegovu srcu koje je bilo veliko srce i s puno ljubavi je gorjelo za ovaj narod koji je na razne načine stradavao, a fra Didak mu je na razne načine pokušavao pomoći. Ova ekipa glumaca uistinu je odlična. Ovo su odreda lijepi i zdravi mladi ljudi i uistinu mi je zadovoljstvo biti i s njima raditi - kazao je fra Marinko Šakora.

Budući da je predstavu pozorno pratila dramska umjetnica Tina Laco u čijoj je režiji i pripremljena, na kraju smo je zapitali kako je uspjela da glumci-amateri predstavu odigraju kao pravi profesionalci :

- Doista sam ponosna na njih. Uspjelo mi je dugim i teškim radom. Ovo je predstava o kojoj se zapravo svaki put iznova trudimo i za svaku izvedbu imamo sve više proba. Moram pohvaliti trud svojih glumaca koji su dugo vremena strpljivo podnosili mene i sve moje kritike i na taj način, usuđujem se reći, došli na profesionalnu razinu. Ovu smo predstavu premijerno izveli prije dvije godine na Didakovim danima, a od tada je izvođena u Čitluku, Ljubuškom, Mostaru, Širokom Brijegu i još nekim mjestima te večeras u Međugorju. Budući da u veljači odlazimo u Vinkovce gdje ćemo s ovom predstavom nastupiti na Festivalu amaterskog teatra, oko tog ćemo se morati malo više poduzeti - rekla je dramska umjetnica Tina Laco, redateljica predstave „U godinama gladi".

Tekst i foto: Mile PAVLOVIĆ

Brotnjo.info