Blizu 100.000 vjernika na 32. obljetnici međugorskih ukazanja

eće organizirane skupine vjernika stigle su iz Italije, Njemačke, Austrije, Slovačke, Češke, Mađarske, Švicarske, Francuske, Poljske, Irske, ali i Sjedinjenih Država, Kanade, Japana i brojnih drugih zemalja.

Tijekom dana slave se mise na 20-trak svjetskih jezika, a središnje misno slavlje bit će u  19.00 sati i predvodit će ga novimenovani provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko.I za ovu obljetnicu Gospinih ukazanja organizirana je tradicionalna hodnja mira koja je pokrenuta tijekom rata.

Međugorski župnik fra Marinko Šakota izjavio je za Radio mir iz Međugorja kako Gospa sve vjernike i ljude poziva na promjenu i obraćenje kako bi, kako je rekao, "ljubav tekla našim žilama".

"Gospa nas uči: Mijenjaj svoju perpeciju života pa će se mijenjati i tvoja reakcija", rekao je fra Marinko Šakota. Komentirajući trogodišnji rad posebnog međunarodnog povjerenstva kojega je imenovala Sveta Stolica o fenomenu Međugorja, fra Marinko Šakota je ocijenio kako se radi o iznimno pozitivnom događaju.

"Stvari se trebaju proučavati i hvala Bogu da se pristupilo poslu proučavanja. Po plodovima će se stvari i prepoznavati", rekao je međugorski župnik.

Po tvrdnjama tada šestero djece, Gospa se u mjestu Podbrdu prvi put ukazala i obratila u predvečerje 24. lipnja 1981. godine. No, kako su tada bili šokirani, pobjegli su i sutradan su se ponovno vratili na isto mjesto. Od trada do danas nekolicini od njih Gospa se stalno ukazuje i šalje poruke.

Mjesni mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić oštro se protivi vjerodostojnosti Gospinih ukazanja u Međugorju.Biskupska konferencija bivše Jugoslavije u nekoliko je navrata istraživala ovaj fenomen, a posljednju izjavu o tome biskupi su objavili 10. travnja 1990., kada nisu potvrdili niti posve odbacili nadnaravnost događanja.

U ožujku 2010. godine Kongregacija za nauk vjere uspostavila je posebno 17-člano povjerenstvo, kojemu je na čelu rimski kardinal Camillo Ruini, koje istražuje fenomen Međugorja.

Od pojave fenomena, Međugorjeje po podacima Crkve pohodilo blizu 50 milijuna hodočasnika.

Dnevno.ba