Majka Božja se ne ukazuje ni u Međugorju, kao ni u bečkoj katedrali!

Mostarsko-duvanjskog biskupa mons. Ratka Perića jako je naljutio posjet bečkog nadbiskupa kardinala Christopha Schönborna Međugorju.

– Moram priznati da sam osobno ostao iznenađen. Razumijem da kardinal Svete rimske crkve ima ovlast ispovijedanja i propovijedanja Evanđelja u cijeloj Katoličkoj crkvi. Ali, što se tiče javnih nastupa izvan vlastite biskupije, postoji i među biskupima neki crkveni običaj. Naime, biskup ili kardinal kad namjerava doći u drugu biskupiju i javno nastupiti, najprije se javi mjesnom biskupu, što i crkvena razboritost sugerira – napisao je biskup Perić u svojoj izjavi, koju je prenijela Ika. Biskup Perić piše kako je iznenađen jer mu se iz ureda kardinala Schönborna nitko nije javio.

– Pretpostavljam da je kardinalu poznat stav Crkve o Međugorju, utemeljen na rezultatima komisijskih istraživanja i zaključaka da se ne može ustvrditi da se radi o ‘nadnaravnim ukazanjima ili objavama’ – piše biskup Perić i dodaje da je kardinalov posjet Cenacolu i s. Elviri otvorena potpora toj redovnici, za koju kaže da nema dozvolu boravka i djelovanja u njegovoj biskupiji.

Biskup Perić tvrdi da je to potpora i većem broju neposlušnih novih zajednica i vjerničkih udruga u Međugorju, koje u kardinalovu pohodu mogu čitati ohrabrenje za svoj crkveni neposluh. Biskup Perić izruguje se kardinalovom “ushićenoću pred činjenicom tolikih ispovijedi u Međugorju”, jer se “milosrđe Oca Nebeskoga jednako očituje i u Međugorjui i u svakoj župi ove biskupije i prije i nakon fenomena Međugorja.

– Treba vidjeti duge redove vjernika pred ispovjedaonicama u svim župama, pogotovo o Božiću, Uskrsu, godovinama i krizmama. Mnogi kažu da su te ispovijedi u Međugorju jak dokaz da se Gospa ‘ukazuje’.

Prema tom zaključku o brojnim ispovijedima Gospa bi se ukazivala u svim našim župama, a ne samo onima trima osobama jednom godišnje u Međugorju i drugim trima svaki dan, uostalom najviše izvan Međugorja, pa navodno i u katedrali u Beču - piše biskup Perić, dodajući da je riječ o manipulaciji Gospom. Biskup Perić tako tvrdi da dolazak kardinala Schönborna ne znači nikakvo priznanje autentičnosti ukazanja te da su njegovi nastupi u Međugorje pridonijeli novim patnjama mjesne Crkve i ne pridonose potrebnom miru i jedinstvu.

vecernji.hr