Ljudi i običaji: mlado vino položilo ispit

Bačve vina
nače, ovim tradicionalnim druženjem vinara, gospodarstvenika, kulturnjaka... svečano je završena jedanaesta kulturna manifestacija “Dani Matice hrvatske u Brotnju”.

Želeći sačuvati izvornost i bogatstvo tradicije, član HKUD-a “Brotnjo” Ante Radišić Aneta, u broćanskoj narodnoj nošnji, otvorio je drvenu bačvu i ulio u veliku bukaru novo mlado vino, a potom je nazdravio svima nazočnima.

Mlado vino zatim su kušali konzul u Mostaru Velimir Pleše, gradonačelnik Čitluka Ivo Jerkić, gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić, predsjednik Udruge vinara i vinogradara Grgo Vasilj i brojni drugi gosti. Čitlučki je gradonačelnik istaknuo kako je ovogodišnje vino, nastalo u srcu Brotnja, bolje od prošlogodišnjeg, što je popraćeno pljeskom.

Nazočne su potom zabavljali muška i ženska pjevačka skupina HKUD-a “Brotnjo”, klapa “Međugorje” te muška pjevačka skupina iz Uzdola. Bogat program obogaćen je i otvaranjem izložbe grafika akademskoga grafičara Mire Petrica u Galeriji kluba Matice hrvatske te prikazivanjem dokumentarnog filma “In Hercegovina veritas” u čitlučkom hotelu “Brotnjo”. Film govori o hercegovačkim vinogradarima i vinarima.

Uslijedila je večer poezije, glazbe, recitacija i humora posvećena mladom vinu. Sve to održano je u organizaciji Matice hrvatske Čitluk, a pod pokroviteljstvom Udruga vinogradara i vinara Hercegovine, hotela “Brotnjo”, te uz potporu sponzora i općinskih poglavarstava Čitluka, Čapljine, Ljubuškog i Stoca.

slobodna dalmacija