FOTO  Kušanje mladoga vina održano u najstarijem podrumu u BiH

mlado vino, kušanje vina, Gradnići

Župa Gradnići je najstarije župa u Brotnju i jedna od najstarijih župa u Hercegovini. U njoj se nalazi najstarija župna kuća u Hercegovini, a isto tako i najstariji vinski podrum u Bosni i Hercegovini. U svrhu promicanja naših starina ove godine je u toj župi organizirano kušanje mladoga vina za župljane te župe koji se bave vinogradarstvom i vinarstvom.

Kušanje mladoga vina organizirano je na blagdan Krštenja Gospodinova, 12. siječnja 2020., a organizatori su bili članovi crkvenoga vijeća župe Gradnići u suradnji sa župnikom fra Nikolom Rosančićem.

Prijavilo se 19 sudionika iz župe koji su donijeli svoje mlado vino i žilavku i blatinu. Vino se primalo pod brojevima, tako da nitko od članova stručnoga žirija kojega su sačinjavali: prof. dr. Tihomir Prusina, dipl. agronom Marina Tomić i dipl. agronom Josip Martinović, nije znao čije je vino dok su ga kušali.

Program kušanja vina bio je popraćen pjesmom u izvedbi članica ženske pjevačke skupine HKUD “Didak”, kao i pjesmom Hercegovačkih baćara. Program je vodila Andrijana Zubac, a cjelokupni proces kušanja vina mogli su pratiti sudionici natjecanja kao i ostali župljani koji su došli na ovaj događaj.

Prema mišljenju stručnoga žirija sva vina bila su odlične kvalitete, ali nijanse su odlučivale u primanju nagrada za najbolja ovogodišnja vina u župi Gradnići. Treće mjesto za vino žilavka osvojio je vinar Dinko Ćorić – Dina s Poče, drugo mjesto za vino žilavka osvojio je vinar Ivan Paponja – Iće s Paoče, a prvo mjesto za vino žilavka osvojio je Nikola (Niko) Tolj- Toljević iz Gornje Blatnice.

Treće mjesto za vino blatina osvojio je vinar Ilija Vućić – Martić iz Gornje Blatnice, drugo mjesto za vino blatina osvojio je Nikola (Niko) Tolj – Toljević iz Gornje Blatnice, a prvo mjesto za vino blatina osvojio je Marko Pehar – Bedrić iz Gradnića.

– Nakon zadovoljnih osmjeha na licu i pobjednika kojima su uručene priznanja, kao i članova stručnoga žirija koji su zadovoljni organizacijom potakli na još više ovakvih događaja, organizatora kojima je ovo poticaj za daljnje još bolje ulaganje u očuvanju naših starina i promicanju vinarstva u našim krajevima, ovaj susret završili smo zajedničkim ručkom u prostorijama župne dvorane i u prostorijama stare konobe i staroga vinskog podruma kojega su sudionici imali prilike obići – poručili su organizatori.