Osamnaesta obljetnica tragičnih događanja na Kupresu

...i tako se na dostojanstven način prisjetiti travanjskih događanja i žrtava koje trebamo oprostiti ali ne i zaboraviti. U nazočnosti brojnih državnih i županijskih izaslanstava u Kupresu je jučer obilježena 18. obljetnica tragičnih događanja iz travnja 1992. godine.

Agresivni pohod tadašnje JNA i njezinih bliskih pomagača u liku tzv. paravojnih formacija koje su prije toga harale po Republici Hrvatskoj stigao je u BiH a prvi na udaru bio je strateški izuzetno važan Kupres.

Unatoč silnoj hrabrosti i energiji koju su hrvatski branitelji iz Kupresa, Posušja, Tomislavgrada, Gruda i drugih hercegovačkih mjesta kao i iz Vukovara uložili u obranu Kupreške visoravni, morali su ustuknuti pred silinom agresorskog oružja brojeći desetine mrtvih i ranjenih.

10. travnja 1992. godine branitelji su se morali povući a agresor je privremeno zauzeo Kupres iz kojega je bestraga morao nestati tri godine kasnije kad su se kupreški Hrvati ponosno vratili svojoj kući.

Osamnaest godina nakon tih tragičnih događaja brojna izaslanstva i ove godine svojom nazočnošću u Kupresu, odaju počast svim stradalnicima iz tog vremena ali i svima onima koji su kroz povijest položili svoje živote za slobodu Kupresa.

Osim visokih izaslanstava na Kupresu se danas okupio i veliki broj građana i prijatelja Kupresa koji su došli odati počast svima koji su poginuli na Kupreškoj visoravni, i tako se na dostojanstven način prisjetiti travanjskih događanja i žrtava koje trebamo oprostiti ali ne i zaboraviti.

U 11 sati u crkvi Svete Obitelji služena je Sveta misa za sve poginule na Kupresu, a na ovoj misi okupio se veliki broj vjernika koji su se došli pomoliti i na taj način prisjetiti svih koji su dali svoje živote za slobodu hrvatskog naroda. U svojoj propovijedi župnik župe Otinovci – Kupres don Marko Tomić, između ostaloga, je rekao da ne trebamo biti tužni kada se sjećamo poginulih, jer oni nisu mrtvi, oni su živi i žive u svojoj djeci i u svima nama zbog kojih su i dali svoje živote. Ne trebamo danas razmišljati o smrti jer ona to ne zaslužuje, trebamo razmišljati o životu, o nadi, o slobodi . Danas trebamo biti ponosni i radosni, rekao je na kraju don Marko Tomić.

radio kupres