U nedjelju HRT uživo prenosi Sv. Misu iz Kupresa

U nedjelju HRT uživo prenosi Sv. Misu iz Kupresa
U nedjelju 23. ožujka 2014. iz Crkve Sv. Obitelji u Kupresu HRT uživo prenosi Svetu Misu prigodom tjedna solidarnosti Crkve u Hrvatskoj sa Crkvom u BiH.

Akcija tjedna solidarnosti s Crkvom u BiH provodi se osmu godinu za redom, a princip je takav da se prikupljeni novac ulaže u projekte koji će s vremenom stvarati dobit te će se ista dalje koristiti za Caritasove pučke kuhinje i druge slične projekte pomoći potrebnima.

Već tradicionalno svake treće korizmene nedjelje u jednoj od župa u BiH predsjednik Hrvatskog Caritasa sudjeluje u Euharistiji prigodnim obraćanjem, te je spomenimo, prošle godine, bio u Odžaku, u Bosanskoj Posavini. Ove godine izabran je Kupres.

Prigodna činjenica da je ova godina „Godina obitelji", imala je možda utjecaj na izbor ove župe, jer je jedina župa u Vrhbosanskoj Nadbiskupiji posvećena Svetoj Obitelji upravo Župa Sv. Obitelji u Kupresu. Ona je ujedno i najmlađa Župa koja egzistira tek treću godinu.

Domaćin cijelog događaja je nadbiskup vrhbosanski, uzoriti Vinko kardinal Puljić, koji će predslaviti Misu, a propovijedat će biskup varaždinski, mons. Josip Mrzljak, koji je kako već spomenusmo predsjednik Hrvatskog Caritasa.

Ono što Kuprešaci kao domaćini trebaju učiniti: „To je okupiti se u što većem broju te biti ono što jesmo" , rekao je, za Kupresinfo.com, župnik Župe Sv. Obitelji u Kupresu don Marko Tomić, te nadodao kako je poželjno da što više župljana dođu u narodnim nošnjama kako bi pokazali dio bogatog kulturnog naslijeđa kupreškog kraja.

Tijekom Sv. Mise nastupit će veliki župni zbor uz pratnju orgulja na kojima svira gospođica Vanessa Čičak , a zborom će ravnati maestro Alojz Čakarić. Nastupit će i dječji župni zbor uz tamburaški sastav „Kupreški snjegovi". Na taj način ćemo izraziti duboku zahvalnost za ono što naša subraća u susjednoj RH čine za nas, te posredstvom Hrvatske Televizije i drugih medija iskazati duboko zajedništvo jednih s drugima.

Draga srca , Kuprešaci oduvijek raseljavani , a nikad raseljeni, molit će u zajedništvu sa subraćom diljem svijeta u zahvalnosti svima koji su blizu srcem u ljubavi. Izravnom prijenosu Sv. Mise iz Kupresa prethodit će desetominutna reportaža o Župi i kupreškom kraju čiji je autor Miljenko Karačić iz HRT dopisništva Mostar, a reportaža će pokazati uz Župu Sv. Obitelji i kolijevku kršćanstva na Kupreškoj visoravni - mjesto Otinovci gdje se nalaze temelji četiriju Crkava počevši sa onom iz V. stoljeća pa sve do Crkve posvećene Svetom Ivanu Krstitelju, a sagrađene nakon Domovinskog rata.

 

kupresinfo.com