Splićani blokirani na Kupresu: 'Bili smo ko jedna obitelj. Skupa kuhali grah, kupus, pravili roštilj...'

Evo, malo prije otišli,veli mi u telefonskom razgovoru vlasnik i direktor Zimskog
centra Ćajuša Zvonko Bagarić koji je s njima proveo u hotelu posljednjih šest dana. Na kraju su gosti otišli oduševljeni onim što su doživili.

Znaš kako je lipo gledat kuprešku vijavicu iz toplog hotela. Bili smo ko jedna obitelj. Skupa kuhali grah, kupus, pravili roštilj, sidili po noći i na silu pričali svoje doživljaje... Imamo kuglanu, fitnes, saunu....

Čim mećava popusti, mi na vučnicu, na skije i sanjke. A za cinu ko te pita. Šta će ljudi, nisu se nadali da će toliko ostat. A hotel mora vodit računa o svojim gostima, posebice ako su zatrpani snigom.

Bilo je tu i zatrpanih vikendaša u vikendicama, koje je Zvonko obilazio bagerom i donosio im namirnice iz Kupresa.

-Ja sam svojim strojevima stalno održavao prohodnom cestu od hotela do Kupresa,. Dodaje Zvonko, ali se nije moglo dalje. Spasio sam iz oluje i ljude iz Banja Luke koji su došli u Malovan na pokop. Evo, sad moram u Šujicu krčit smetove do groblja kako bi ukopali jednu pokojnicu.

Na Blidinju slična situacija.U vikendicama ostalo više zametenih obitelji iz Dalmacije, posebice Dubrovčana.

- Bilo je i kod nas nekoliko gostiju koji se nisu mogli vratiti kućama, kaže Marija
Vukoja, vlasnica motela Hajdučke vrleti. Svi su danas krenuli kućama preko Jablanice, gdje je cesta napokon očišćena.

Još uvijek se ne može prema Tomislavgradu i Posušju. Jedan Dubrovčanin je čini se doživio srčani udar,ali su mu pripadnici Gorske službe spašavanja iz Posušja skuterom donijeli lijekove i čini mi se da je preko Jablanice stigao do mostarske bolnice.

U livanjsku, mostarsku i splitsku bolnicu otišlo je danas na desetke bolesnika iz livanjskih, glamočkih, duvanjskih i kupreških sela. A još nema informacija iz brojnih sela i zaselaka. Strahuje da se će inventura posljedica snježne oluje donijeti još neugodnih vijesti, bilo da se radio ljudskim stradanjima, bilo o materijalnoj šteti.

Petar Miloš

slobodna dalmacija