Obilježena 24. obljetnica oslobođenja Kupresa

Kupres
...u danas je u Kupresu svečano obilježena 24. obljetnica oslobođenja tog grada. Ujedno je ovo i obljetnica postojanja Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata HR HB. Program obilježavanja započe je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred masovne grobnice Ogledala te ispred spomen obilježja Suho Polje, Kupreško polje, vukovarskim braniteljima i ispred crkve Svete obitelji u Kupresu. U crkvi Svete obitelji slavljena je sveta misa zadušnica za sve poginule pripadnike HVO-a i specijalne policije HR HB. Potom je održan svečani mimohod branitelja kroz grad, uz pratnju Vojnog orkestra OS BiH, a svečana akademija je održana u Hrvatskom domu Kupres. Nakon održavanja akademije održano je je braniteljsko druženje.

Podsjećamo, operacija Cincar bila je prva združena operacija HVO-a i Armije BiH nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma u proljeće 1994.godine. Provedba operacije trajala je tri dana, od 1 do 3.studenoga 1994. i uvod je u hrvatske oslobodilačke operacije koje su slijedile: Zima '94.,Skok 1, Skok 2, Ljeto '95., Oluja, Maestral i Južni potez. Ovom operacijom oslobođen je veći dio Kupreške visoravni, uključujući Kupres kojega je HVO ušao 3. studenoga 1994.

Operacija je dobila ime po planini Cincar koja dijeli Kupreško i Glamočko polje i njenom istoimenom vrhu. Oslobođeno je područje ukupne površine 600 kvadratnih kilometara, vojska bosanskih Srba je odbačena dalje od planine Cincar, otvorena je prometnica Bugojno - Livno, oslobođen je veći dio strateški važnog Kupreškog polja te sam gradić Kupres i okolna sela. Na strani HVO-a poginula su tri vojnika, a ranjeno ih je nekoliko.
Govor generala zbora Stanka Sopte objavljujemo u cjelosti

Poštovani prijatelji!

Opet su nam došle, te naše obljetnice Kupresa. I opet ih želimo obilježiti, želimo ih se sjetiti. Koliko je god ona prva iz 1992. bila i teška i krvava, nekako nam se usjekla u srce. Ne damo da je vjetrovi odnesu, da je snjegovi i magle zametu i otmu. Ona je bila naš veliki boj i naše vatreno krštenje s nadmoćnijim neprijateljem. Ona nas je naučila kako treba ratovati. Napravili smo crtu bojišnice i stvorili slobodni teritorij i poveznicu s matičnom Domovinom.

I čekali smo na toj crti bojišnice. Čekali i spremali se. A svaki su dan pred našim očima bili naši poginuli, naši nestali, naši ranjeni, naš prognani puk. I kad smo smogli snage. Kad smo stasali u gardijske brigade HVO-a HR HB onda smo na Kupresu pomeli neprijatelja. Mogli smo ih tjerati do Crnoga Mora.

Eto, toga se sjećamo ovdje na Kupresu. Kupres je naše vatreno krštenje i naše pobjedničko polje. Na njemu smo doma i na njemu znamo da smo jači i da je Kupres naš. Neka je na njemu lijepo svima, ali on je naš. Naših kraljeva hrvatskih u Bosni i naše hrvatske kraljice Katarine koja je na njemu - u Otinovcima - dala graditi crkvu naše vjernosti Bogu i Domovini.

U ovoj se obljetnici sjećamo svih poginulih i njihovih obitelji, svih nestalih i njihovih obitelji, svih naših ranjenih. Neka mirno počivaju na našoj hrvatskoj grudi, a mi poštujmo i cijenimo njihove živote i njihovu krv. Oni su je dali za slobodu. Mi tu slobodu moramo čuvati i predati je našoj djeci i našoj budućnosti.

Vama pripadnicima specijalne policije MUP-a HRHB koji danas slavite dan utemeljenja čestitam i zahvaljujem na žrtvi koju dadoste za slobodu Hrvatskog naroda. Vašem ratnom zapovjedniku generalu Zlatanu Miji Jeliću izražavam divljenje za blistavi ratni put i vitešku hrabrost s kojom Vas je predvodio.

Živjeli.

Kamenjar.com