Na Kupresu bruceloza prenesena sa životinje na čovjeka

bruceloza, Kupres
Reakcije su se kretale od onih "što se oni prave sad pametni, situacija nije lošija nego što je uobičajeno", drugi su se pitali s kojom svrhom je kao takva odaslana u javnost, a treći su negirali pojavu bruceloze i Q-groznice u HBŽ-u. Među ove posljednje ubrajamo i Centar za kontrolu zdravlja životinja, čiji je šef prof. dr. Hajrudin Beširović za FTV kazao kako "u Sarajevo nisu stigli nikakvi uzorci, a morali su stići ako zaraza postoji".

Kaže kako je kontaktirao Veterinarski zavod u Bihaću, ali i županijsku inspektoricu za veterinarstvo u Livnu, koji su suglasno demantirali informacije o pojavi bruceloze.

Nadalje je istaknuto kako od 2009. Ured za veterinarstvo BiH provodi program cijepljenja malih preživača protiv bruceloze te da je od tada epizotiološka situacija, kada je u pitanju bruceloza, u BiH znatno poboljšana: "Prema informacijama Ureda za veterinarstvo BiH, u HBŽ-u u proteklih nekoliko godina nije bilo većeg odstupanja po broju zaraženih ovom bolešću. Također, važno je naglasiti kako je bruceloza iznimno kompleksan problem koji zahtijeva dugogodišnju borbu i maksimalni doprinos svih sudionika u lancu - farmera, veterinara, nadležnih tijela, samih građana."

"Točno je da je riječ o kompleksnoj i dugotrajnoj borbi, no također stoji i činjenica da su stvarni brojevi o oboljelim životinjama i nekoliko puta veći od službeno prijavljenih", ustvrdio je u razgovoru za Večernji list ravnatelj Uprave za inspekcijske poslove HBŽ-a Dubravko Kovačević te dao pregled evidentiranih slučajeva.

vecernji list