Kuprešanin se vratio iz Njemačke i gradi proizvodni pogon

Kuprešanin se vratio iz Njemačke i gradi proizvodni pogon
Iseljavanja i odavde ima, no lokalna vlast, predvođena načelnikom Milanom Raštegorcem Komom, potaknuta entuzijazmom nekolicine gospodarstvenika, čini sve što može povećati broj radnih mjesta i zaustavi trend iseljavanja. Tako bi stvorili pretpostavke da se vrate i oni koji su već davno otišli u svijet u potrazi za poslom, piše Avaz.

Da je tako, potvrđuje i primjer mladog Kuprešaka, Ivana Vile (31), koji se poželio vratiti iz Njemačke te u rodnom Kupresu pokrenuti proizvodni pogon metalne industrije. U početku bi radilo od 10 do 15 radnika. S realizacijom projekta počeo je prije dvije godine, kada se obratio načelniku, koji mu je izišao ususret, te osigurao lokaciju za proizvodni pogon na izlazu iz Kupresa prema Livnu.

Početak izgradnje proizvodnog pogona

Njemu i ostalim zainteresiranim poduzetnicima, mlađima od 40 godina, koji žele raditi na Kupresu, općina se obvezala vratiti 80 posto uplaćenog novca za ishođenje građevinske dozvole.

Vila je to iskoristio i već je završen objekt koji čeka opremu, a čeka se i da nekoliko radnika završi obuku u Njemačkoj, gdje je trenutno i Vila, pa da proizvodnja krene - kazao je Raštegorac.

- Čekaju se samo strojevi i „KMC Kupres" može početi proizvodnju, a radit će sitne stvari, postolja i slično, vezano za robotiku, uglavnom za izvoz. Ivan i otac su trenutačno u Njemačkoj. Otac dolazi za desetak dana i vjerovatno će već tada biti novih informacija - kazala oćinska službenica Ivona Turalija.

Dobili grant

Inače, „KMC Kupres" je jedna od firmi koje su nedavno dobile grant programa USAID Projekta „Diaspora Invest". U drugom krugu javnog poziva od 72 aplikacije, izabrano je 11, među kojima i ova firma iz Kupresa.

tomislavcity.com