Kupres: održan susret svećenika bih

Na susretu su sudjelovali svi biskupi iz BiH kao i apostolski nuncij u BiH Alessandro D'Errico, a priključio im se i biskup kotorski Ilija Janjić, te biskup iz Indije Devprasad John Ganawa. Uz biskupe su bili i dvojica franjevačkih provincijala iz Sarajeva i Mostara fra Lovro Gavran i fra Ivan Sesar te oko 350 svećenika iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, među kojima i nekoliko grkokatoličkih svećenika na čelu sa svojim vikarom protojerejom Mihajlom Stahnekom.
 
Svečano euharistijsko slavlje predslavio je kardinal Vinko Puljić uz suslavlje svih  biskupa i svećenika te sudjelovanje vjernika. U prigodnoj uvodnoj riječi kardinal Puljić je izrazio radost zbog zajedništva u euharistijskom slavlju u svećeničkoj godini ističući kako je sveta misa najveći izraz zajedništva svećenika, biskupa i redovničkih poglavara.
 
"Ovim zajedništvom šaljemo poruku zajedništva Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini, ali i pozitivnu poruku našim vjernicima kao i svim građanima ove zemlje. Neka nas ne zbuni ova medijska i politička kritička kampanja prema slabostima svećenika. I prije su bile te slabosti, ali ih sada valja razotkriti kako bi se dogodila duhovna obnova u nama i među nama", kazao je kardinal Puljić izražavajući uvjerenje da će ova kampanja potaknuti i uozbiljiti svećenike kako bi istinski pročistili stavove i životna načela, grijehe i pogreške te živjeli vjerodostojnije.
 
Homiliju je izrekao mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić. Oslanjajući se na poziv proroka Jeremije, biskup Perić je kazao kako prorok Jeremija iznosi nekoliko činjenica svojstvenih svakomu Božjem duhovnom zvanju od toga da postoji u pozvanima neki osjećaj Božje blizine preko Božjeg poznavanja pozvanoga od njegova začeća preko posvećenja pozvanoga da služi Bogu do postavljanja za proroka svim narodima. Na temelju toga pojasnio je i današnje poslanje svećenika kojemu je dan dar i zadatak poučavanja.
 
Biskup Perić je istaknuo zahvalnost Svetom Ocu koji je proglasio svećeničku godinu.
 
"Pratio nas je svu godinu, iz tjedna u tjedan, svojim očinskim porukama, govorima, pismima. A možda se nije nikada naslušao tolike medijske vike zbog nekih prezbiterskih bludorija kao ove godine. Neka nam oprosti! Stoga ova je svećenička godina i svima nama poziv na temeljit ispit svećeničke savjesti i ozbiljna opomena da se progledamo u ogledalu Božjega milosrđa, ali i Božjih zahtjeva i svojih prezbiterskih obećanja", kazao je Perić.
 
Na kraju mise nazočnim biskupima i svećenicima obratio se nuncij D'Errico ističući kako je vrlo radostan što sudjeluje na svećeničkom danu. Kazao je kako je ova inicijativa od izuzetne važnosti za Crkvu u BiH jer jer prvi put  svećenički susret u BiH organiziran na nacionalnoj razini.

Nuncij D'Errico je potom pročitao poruku Svetog Oca naslovljenu na biskupa Komaricu.
 
U poruci se ističe da je Sveti Otac s radošću primio vijest da će se 2. lipnja u Kupresu, po prvi put održati nacionali susret svećenika iz čitave Bosne i Hercegovine.
 
Biskupi i svećenici, okupljeni na Kupresu, uputili su brzojav papi Benediktu XVI. u kojem mole apostolski blagoslov za sebe i vjernike koji su im povjereni.
 
(Fena)