Južina na Kupresu otopila snijeg i otjerala skijaše

kupres
Primjerice, zbog nedostatka snijega, skijalište u Sportsko rekreacijskom centru "Adria-ski" na Čajuši na Kupresu moralo se zatvoriti. Piše Dnevni list.

Iako hotel "Adria ski" posjeduje nekoliko topova za proizvodnju snijega, oni se ne mogu koristiti u ovakvim uvjetima budući da se temperatura danima ne spušta ispod 5 stupnjeva. Naime, oni se mogu koristiti samo pri temperaturama zraka od najmanje minus dva. Također, kiša koja je padala, nije dopustila iz sigurnosnih razloga uporabu staza za skijaše.
Južina otopila snijeg

Zvonko Bagarić, direktor i vlasnik Sportsko-rekreacionog centra i hotela "Adria-ski" koji kaže kako je bio sasvim zadovoljan sezonom i količinom napadanog snijega. A onda je stigla južina.

"Ona je otopila snijeg, nema ga nikako. Nadam se da ćemo za vikend ponovno osposobiti skijalište, jer pratimo meteorološke vijesti koje su, za nas turističke djelatnike, vrlo povoljne", kaže Barbarić. Hoće li biti gubitaka za njegov centar još je prerano reći.

"Znat će se to tek u ožujku", ističe Bagarić koji je optimističan unatoč činjenici da su brojni turisti i ljubitelji skijanja, zbog toplog vremena, otkazali ugovorene aranžmane. On je, također, ovu 2014./2015. sezonu ocijenio ‘srednjom', dok je za onu godinu dana ranije nazvao katastrofalnom.
Toplo vrijeme

I Jozo Ivić, voditelj Turističke zajednice Hercegbosanske županije, podružnica Kupres ističe da je na Kupresu još dobro, gledajući druge zimske turističke centre, poput Bjelašnice i Blidinja gdje snijega gotovo nikako nije bilo.

"Sumirajući rezultate za cijelu 2015., ona je bolja od 2014. Situacija i nije toliko strašna, ali i jest, jer to je vrijeme kada turistički djelatnici mogu nešto zaraditi, pa bi svatko volio da to potraje što duže. A upravo zbog toplog vremena, to nije zaživjelo punim sjajem kako to zna biti kod nas", kazao je Ivić.