FOTO  2325 Ivana na Kupresu ušlo u povijest

ivan kupres

U pokušaju osvajanja Guinness World RecordsTM naslova sudjelovalo je čak 2325 Ivana pristiglih iz svih krajeva Bosne i Hercegovine te Hrvatske, ali i dijaspore, a zanimljivo je da je najveći broj Ivana došao upravo iz Zagreba, a zatim iz Tomislavgrada te Livna.

Povijesnom obaranju rekorda prethodile su cjelogodišnje pripreme, a za što su ponajviše bili zaslužni sami Kuprešaci, koji su na ideju o okupljanju Ivana došli potaknuti stihovima poznate pjesme „Vratit će se Ivan s 1000 momaka". Među okupljenim Ivanima na kupreškom Gradskom stadionu očekivano je bilo najviše Ivana u rasponu od 20 do 30 godina. Jedinstveno okupljanje nisu propustili pohoditi niti stariji od 70, među kojima je najstariji bio Ivan s 96 godina, dok je najmlađi sudionik okupljanja imao tek mjesec i pol dana.

„S nestrpljenjem smo očekivali ovaj dan kada se na Kupres konačno vratio Ivan s tisućama svojih momaka. Ponosni smo i zahvalni svakom od 2325 Ivana koji je došao ovdje zajedno sa svojim obiteljima upoznati prirodne ljepote te bogatu kulturu i tradiciju našega kraja i istovremeno pridonio u stvaranju ovog posebnog trenutka za povijest Kupresa, ali i svih nas. Ovakvi događaji od neprocjenjive su vrijednosti za cijeli kraj, u kojem je za vikend 60 tisuća ljudi svih dobi slavilo obiteljske vrijednosti i zajedništvo", istaknuo je glavni organizator Matko Ćurković u ime udruge „Kupreški kosci".

Zabava i druženje došli su do usijavanja kada su i službeno proglašeni rezultati. No, kako bi se opjevani bosansko-hercegovački kraj u konačnici upisao među rekordere, potrebno je bilo zadovoljiti zahtjevne Guinness World RecordsTM kriterije. „Osam godina sam Guinness World RecordsTM sutkinja i bila mi je čast i zadovoljstvo svjedočiti i proglasiti obaranje svjetskog rekorda na Kupresu. Nikad neću zaboraviti ovaj poseban dan! Mogu potvrditi da su Ivani i Kupres službeno fenomenalni!" rekla je Anna Orford, Guinness World RecordsTM sutkinja.
Mnoštvo okupljenih redom su zabavljali Mate Bulić, Folklorna skupina „HKD Napredak", KD „Kupreški momci", Glazbeni sastav „Versi", Bruno Baković, Mirko Švenda-Žiga, Tamburaški sastav „Đeram", Dražen Žanko i Marko Perković Thompson, nakon čega je uslijedio veličanstveni vatromet kojim je prigodno zaključen spektakl na Kupresu. Podsjetimo, organizacijom najvećeg broja okupljenih Ivana cilj je bio promovirati obiteljske i duhovne vrijednosti te kuprešku tradiciju i kulturu. To je simbolično upriličeno baš na obiteljsku nedjelju 30. srpnja misom u crkvi Svete Obitelji na Kupresu.

Time je, osim zajedničkog druženja, u svijet odaslana slika o vrijednostima kojima se može pohvaliti cijela kupreška zajednica, kao i prirodnim ljepotama i osobitostima ovog bosansko-hercegovačkog kraja te nadaleko poznatoj gostoljubivosti Kuprešaka.