Izišao 17. broj glasila STOPAMA POBIJENIH

stopama pobijenih, glasilo
Može ga se nabaviti u župnim uredima, kao i na kioscima diljem Herceg Bosne.

I u ovom broju glasilo donosi pregršt informacija o franjevcima, ali i civilima, ubijenim u Drugom svjetskom ratu i poraću, kao i vijesti o radu Vicepostulature u proteklih pola godine. Jedna od najvažnijih stvari svakako je ona da je otkriven grob još jednog ubijenog franjevca. Riječ je o fra Anti Majiću koji je pokopan na Mirogoju u grobnici franjevačkog samostana na Kaptolu. Na samoj grobnici nema njegova imena, samo je u nekoj bilješci groblja na Mirogoju ostalo zapisano da je tamo pokopan.

U članku »Istraživanje stradanja Hrvata u Drugome svjetskome ratu i poraću« Željko Raguž piše kako je Vijeće Europe osudilo komunistički poredak, ali kako ta osuda u Hrvatskoj i BiH ide vrlo teško. Ipak, svjesni pojedinci se ne predaju te u sklopu više povjerenstava rade na otkrivanju istine.

Rubrika »Stratišta« donosi ispovijest dr. fra Brune Raspudića pod nazivom »Moj život često i vrlo često o tankoj dlaki visijaše«. U njoj opisuje što je proživljavao na Križnome putu.

Hrvoje Mandić piše o fra Nevinku Mandiću kojeg su jugokomunisti, s još dvojicom fratara, odveli sa sv. mise u Izbičnu i ubili negdje na području Širokog Brijega. Vicepostulatura im još traži posmrtne ostatke.

U rubrici »Glas o mučeništvu« nalazi se ulomak iz dnevnika fra Lucijana Kordića. Opisuje kroz što je sve prošao bježeći od jugokomunista i kako su ubijani hercegovački franjevci.

U novom broju glasila nalaze se i literalni radovi S. Lukića (fra Stanka Vasilja), Predraga Kordića i Zorice Đinkić. Tu su i nagrađeni radovi na Nagradnom natječaju Vicepostulature u 2016. za uzrast djeca i mladež.

U »Podsjetniku« fra Ante Marić piše o Franjevačkoj gimnaziji na Širokom Brijegu, koja je najprije udomila franjevački pomladak a nakon toga i vanjske đake te ubrzo postala nadaleko slavna. Jugokomunisti su je »ubili« 7. veljače 1945.

S. Natalija Palac donosi životopis s. M. Agneze (Lucije) Čutura, koju su jugokomunisti nevinu uhitili i osudili na dugogodišnju tamničku kaznu. Ali ona je sve izdržala i nastavila sa svojim redovničkim životom.

Marin Jurković razgovarao je s povjesničarom fra Andrijom Nikićem, koji se ni u jugokomunističko vrijeme nije bojao zalagati za istinu o pobijenim hercegovačkim franjevcima. Iznosi kroz što je sve prošao na svome putu osvjetljavanja naše prošlosti.