Hercegovački dragulj špilja Vjetrenica radi bez stručnog kadra

U ovoj špilji prvoj u svijetu po bioraznolikosti i prirodnom dragulju BiH trenutno nije stalno zaposlen nijedan stručnjak, kazala je  Agenciji FENA direktorica JP Vjetrenica Ana Soldo.

Stručnjaci su za ovakve prirodne fenomene nužni da bi radili kontinuirani monitoring unutar Vjetrenice, a time omogućili i njenu pravovremenu zaštitu te uočili sve eventualne promjene koje joj mogu naškoditi.

"Zaista trebamo stručnjake iz BiH koji bi bili uz nas i pomagali nam u zaštiti špilje, njene bogate flore i faune, ali i ostalih segmenata kao što su tektonski pomaci, odroni i slično. Sada nemamo nijednog stručnjaka. Takve se osobe pozovu samo povremeno i na određeno vrijeme ljeti da pomognu na pojedinim poslovima kada se organiziraju kampovi ili različita istraživanja", istaknula je Soldo.

Prije dvije godine rađena je Studija zaštite špilje Vjetrenica, kada su za suradnike na tom projektu pozvani stručnjaci iz Zagreba - speleolozi, biospeleolozi i drugi.

Osim ovih problema, JP Vjetrenica u prošloj je godini realizirala nekoliko infrastrukturnih poslova. Izgrađen je sanitarni čvor, napravljen prilaz Vjetrenici u dužini od 300 metara, te proširena i asfaltirana cesta koja vodi do špilje.

Soldo naglašava da se gradi i zgrada uprave u blizini Vjetrenice koju finanscra UNESCO.

Također, obnovljena je stara željeznička postaja u izvornom izgledu kao i u vrijeme Austrougarske, a u koncesiju ju je uzeo jedan od hotela iz Dubrovnika. U okviru postaje završena je izgradnja i restorana, što je značajno zbog turista, jer se ovaj objekt nalazi sto metara od ulaza u špilju.

Osvjetljenje u špilji je urađeno 2009. godine, kada je izvađena stara instalacija i postavljena nova niskonaponska rasvjeta.

Od 2010. do danas Vjetrenica je zabilježila posjetu oko 15.000 turista. Riječ je uglavnom o strancima koji ljetuju na jadranskoj obali, s obzirom na to da se Vjetrenica nalazi u blizini Dubrovnika i Slanog.

"Imamo i jako puno posjeta iz Crne Gore, također turista s obale, dok manjina turista dolazi iz BiH. Nismo ni radili na promidžbi i marketingu koliko smo trebali, jer nismo imali riješene glavne probleme u infrastrukturi. Inače, Vjetrenica radi u skladu s turističkom ljetnom sezonom - od travnja do sredine rujna", istaknula je Soldo.

U ovoj godini JP Vjetrenica planira završiti jedan dio prilaznog puta, te nešto ljepše radove kao što su sadnja drveća i uređenje šetnice s vanjskom rasvjetom. Tu je i završetak izgradnje zgrade uprave.

"Unutar te zgrade jedan dio bismo uredili kao muzej. Za to su potrebna minimalna sredstva od oko 300.000 KM, te taj projekt neće biti rađen u ovoj godini. Mi smo neprofitno preduzeće te svaku zaradu ulažemo u zaštitu špilje i plaće za uposlenike. Za uposlenike imamo dovoljno novca dok radimo, a kad ne radimo financiramo se iz Općine Ravno", navela je Soldo.

Veliki broj projekata JP Vjetrenica financiralo je Federalno ministarstvo okoliša i turizma.