VELIKO OTKRIĆE U LJUBUŠKOM Tajanstvena špilja puna vrijednih otkrića i osjetljivih nalaza

jama ljubuški
Krešo Vujević/facebook

Ljubušak Darinko Tomić otkrio je na području ove općine jednu zanimljivu jamu za koju je zainteresirao i svjetski poznate profesionalne speleologe, piše Krešo Vujević.

U svojoj objavi na društvenim mrežama Vujević piše o neobičnom i jedinstvenom otkriću koje je ovaj zaljubljenik u prirodu otkrio, ali i dalje čuva kao tajnu.

"Svako otkriće započinje s osobama koje imaju u sebi poseban dar za prepoznati nešto u nečemu!
 
Zatim, te su osobe obdarene i za duboko razmišljanje o tom nečemu, i na kraju, imaju neopisivu želju okupiti stručne osobe oko onoga što su prepoznali!
 
Jedna takva svestrana i obdarena osoba živi među nama, riječ je o Darinku Tomiću – Daćku, koji povremeno svojim pozitivnim djelima iznenađuje svoje Ljubušake.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
Između ostalog, Darinko je zaljubljenik prirode, pa tako s vremena na vrijeme zaviri u neku malo poznatu špilju ili jamu ali samo do određene granice sigurnosti, a za složenije zahvate potraži pomoć struke.
 
Darinko je proteklih godina naslutio da jedna neobična jama, na području Ljubuškog, krije tajne koje bi mogle zanimati profesionalne speleologe.
 
Stupio je u kontakt sa svjetski poznatim alpinistom i spelelogom Stipom Božićem, i naravno, zainteresirao i njega, koji je proteklih dana sa svojim timom u dva navrata boravio na području Ljubuškog.
 
U nastavku pogledajte slike i video spuštanja u jamu, prizori će vas svojom ljepotom ostaviti bez daha!
 
UPOZORENJE:
 
Zbog vrlo vrijednih otkrića u jami, koja na određenoj dubini prelazi u špilju, i osjetljivih nalaza u njoj, nećemo objaviti lokaciju iz više razloga:
 
U jami su pronađene brojne eksplozivne naprave, koje je pažljivo posložio i snimio stručnjak za eksplozive iz tima Stipe Božića.
Nadalje, u određenoj dubini jame nastavljaju se špiljske prostorije sa stalaktitima impresivnih oblika.
Stalaktiti (grčki; stalaktites – kapanje) su špiljski ukrasi koji vise sa stropa.
Nastaju kao talog kalcijevog karbonata iz mineralne otopine. Odgovarajuća forma koja raste od poda prema stropu naziva se stalagmit.
 
Naravno, prije objave ove vijesti već su upoznate pojedine službe ljubuške Gradske Uprave, a detaljnije informacije povjerene su Odjelu za kulturu", kaže Vujević.