FOTO  Peto natjecanje u kuhanju raštike RAŠTIKIJADA 2016 na Marića Gaju

Peto natjecanje u kuhanju raštike RAŠTIKIJADA 2016 na Marića Gaju

Manifestacija je spoj natjecanja u pripremi jela od raštike i prezentacije kulture života u Hercegovini, a cilj je da se raštika nakon godina zaborava i zapostavljanja vrati na jelovnike restorana i obiteljske stolove. Raštika je biljka koja je odgojila generacije Hercegovaca, i najbolja je u vrijeme kada organiziramo Raštikijadu, čime na neki način obilježavamo kraj turističke sezone. Jedinstvena je i nitko drugo joj prije nas nije pokušao posvetiti pozornost, kazali su organizatori.
Uz domaće natjecatelje iz Hercegovine, Raštikijada ima simpatizera i u Hrvatskoj. I ove godine pridružit će se ekipe iz Slavonije i Dalmacije. - Ove ekipe ostavljaju najbolji dojam. Jako su opušteni i veseli, a posebno cijene našu i prikazuju svoju tradiciju, ističu organizatori.

Ova zanimljiva manifestacija svake godine privuče veliki broj posjetitelja, ljubitelja ovoga jela, kao i bogatog kulturnog programa, a primjeti se i sve više stranih gostiju koji u vremenu ovog događaja posjete Agroturizam.
Osim natjecatelja koji će spremati i kuhati raštiku, ostali posjetitelji mogu uživati u ugodnom prirodnom ambijentu kao i razgledavanju cijelokupnog imanja Marića gaj uz mnoštvo popratnih sadržaja, te kušati slasne delicije i odlična vina. Nakon proglašenja pobjednika uslijedit će zabavni program do kasnih večernjih sati.

Prijavite se i pokažite svoje sposobnosti kuhanja

Prijave za ovogodišnje natjecanje traje do dan uoči natjecanja, a pravila su jednostavna: Svaka je ekipa sastavljene od dvoje natjecatelja, početak kuhanja je u 16 sati i traje do 19 sati kada žiri kreće u akciju ocjenjivanja jela.
Zabranjeno je bilo kakvo pripremanje jela unaprijed, sve mora biti napravljeno na licu mjesta. Orignizatori će se pobrinuti za plin i raštiku, a ekipe trebaju osigurati ostale namirnice. Žiri će ocjeniti više stvari, opći dojam, izgled i boja jela, gostuća, miris, čvrstoća mesa i opći dojam.

Uz prve tri nagrade, ocjenit će se i najšarmantnija ekipa.

Zanimljivost na ovogodišnjoj raštikijadi je da će se natjecati ekipa sastvljena farmera iz RTL-ove emisije „Ljubav je na selu".
Za sve one koji nisu ljubitelji raštike naći će se i drugi specijaliteti kao što su uštipci, pršut razna jela s roštilja te grah i fiš pripremljen od ekipe iz Belog Manasira.

Potporu u organizaciji ove jednistvene manifestacije dali su: Frank, Violeta, Turistički klaster Hercegovina, Hercegovačka Pivovara, Šišović i općina Grude.
Sve dodatne informacije o Raštikijadi, eventualno prijave, možete pogledati na službenoj stranici agroturizam-hercegovina.com , ili na FB stranici Agrotourism "Marića gaj"
Vidimo se na Raštikijadi

Link za prijavu: http://www.agroturizam-hercegovina.com/rastikijada-2016/?lang=hr

i FB stranicu: www.facebook.com/maricagaj