Ministar zbog ‘učilica’ uvjetno osuđen na 14 mjeseci pa oslobođen

Ministar je ranije dobio uvjetnu kaznu od 14 mjeseci s rokom kušnje od dvije godine, no žalio se, piše Vecernji.ba.

MUP ZHŽ podnio je kaznenu prijavu o zloupotrebi položaja ili ovlasti, i to u vrijeme dok je Čamber obavljao dužnost županijskog ministra prosvjete, znanosti, kulture i sporta. Sporna je, prema optužnici, bila nabava učilice za škole u vrijednosti 37.072 KM, koje nikada nisu isporučene.

Sporno je, kako se spominjalo, i to što se nije išlo preko javne nabave, nego onako ‘rođački'. Ministar Čamber odbacuje bilo kakvu odgovornost u ovom slučaju. On ističe kako Ministarstvo nije naručitelj spornih učilica, nego su to škole.

Račune su potpisali ravnatelji škola, a Ministarstvo je, jer škole ne raspolažu novcem, platilo račune. To se može vidjeti, kako ističe obrana, uvidom u račune dostavljene policiji.

- Mi smo nastojali inspektorima objasniti da se ne radi o nikakvim CD romovima, nego instalaciji aplikacija pomoću kojih se ulazi na programe učilice. Očito nas nisu razumjeli. Ja sam legalist i zalažem se da se poštuje zakon - isticao je i ranije Čamber.

Ipak, njemu je pomalo čudna pozadina cijele priče. Dok je istraga trajala, određeni su politički aktivisti po kafićima dijelili materijale iz istrage koji su tako i ‘procurili' vani.