Cijene nekih vrtića će se prepoloviti, drugi još razmišljaju, a članarine vrijede 2 tjedna duže

Vrtić
Ilustracija / hercegovina.info

Sukladno naredbi kriznog stožera Ministarstva zdravstva rada i socijalne skrbi HNŽ-a, u Mostaru je obustavljen rad na svim mjestima javnog okupljanja kao što su dječji vrtići, obrazovne ustanove i teretane u trajanju od 15 dana.

Nakon ove odluke brojni Mostarci se pitaju što će biti s njihovim mjesečnim članarinama koje su uplaćene, odnosno hoće li im na kraju mjeseca biti uračunata puna cijena vrtića, što ne bi bilo objektivno. Pitali smo nekoliko mostarskih vrtića i teretana kako su odlučili postupiti s obzirom na 15 dana pauze.

Većina teretana će svojim članovima zalediti članarine te tako nadoknaditi razdoblje bez treniranja, potvrđeno je za hercegovina.info.

U Artfitu su rekli kako će zamrznuti članarine. “Konkretno, ukoliko nekome naprimjer ide članarina od 1. travnja do 1. ožujka, a neće dolaziti dva tjedna od 15. travnja do 1. ožujka, jer ne radimo, idući datum plaćanja je 15. ožujka. Ukoliko bude i daljnjih odgoda, svi će imati pravo na treninge dok ne protekne mjesec dana rada od posljednje uplate”, rekao je vlasnik Marino Lasić.

“Sve tekuće članarine naših korisnika će biti produžene ovisno od broja neradnih dana. Tako da ćemo time nadoknaditi svojim korisnicima razdoblje koje nisu trenirali”, rekli su iz City Spa Mostar.

Iz jednog vrtića su rekli kako će umanjiti cijene boravka dok pojedini vrtići još nisu odlučili kako će rještiti ovo pitanje.

Prema pravilima poslovanja vrtića Sportić nude popuste na mjesečne cijene boravka u slučaju kontinuiranih izostanaka djece. “U ovoj izvanrednoj situaciji vrtić će dodatno umanjiti cijene boravka te cijena za mjesec ožujak ne bi trebala biti veća od 50 posto mjesečnog iznosa kojeg roditelji inače plaćaju”, kazali su.

Konačnu odluku ovaj vrtić će imati nakon što se sastane Upravno vijeće vrtića. Dodali su kako se nadaju da će nadležni organi vlasti intervenirati, poduzeti potrebne mjere i nadoknaditi nastalu štetu vrtićima uključujući i privatne vrtiće.

“Obzirom da se radi o izvanrednim okolnostima, te je u vrlo kratkom roku došlo do naredbe o obustavi rada, nije bilo vremena razmišljati u tom pravcu. Bilo bi dobro kada bi ostalo na 15 dana te da ishod bude pozitivan za sve nas”, rekla je Martina Miličević, ravnateljica vrtića Ulica krijesnica.

Dodala je kako će kasnije razgovarati, organizirati sastanke ravnatelja, upravnog odbora kao i roditeljske sastanke kako bi našli najpovoljnije rješenje s obzirom kako su privatna predškolska ustanova te se financiraju iz vlastitih izvora bez dodatnih subvencija.

Danijela Kegelj ravnateljica JU Dječji vrtići Mostar za hercegovina.info je kazala.

Mi se prvi put s ovim susrećemo, tako da nisu nikakve odluke d još donešene, ali jedino slično iskustvo smo imali kada je bio onaj snijeg I tada su roditelji plaćali samo dane koje su djeca išla u vrtić. Hoće li osnivač donijeti neku odluku ne znam, ali što se tiče nas evo jedino iskustvo koje smo imali bilo je tako i tada je sve palo na teret vrtića. Nije nitko ni razmišljao o cijenama imamo sada bitnijih stvari za razmišljati organizacijskih ali ne vjerujem da će se roditeljima naplaćivati, to je eto neki moj stav”, rekla Kegelj.

Glavni komentar među roditeljima je da s obzirom da se naredna dva tjedna moraju snalaziti za čuvanje djece, te im još popodne biti i učitelji, da nije objektivno da im se za manje od pola mjeseca naplati puna cijena, kako u vrtićima, tako i treninga i ostalih otkazanih sadržaja.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.