Održana edukativna tribina na temu „Nasilje u obitelji i nasilje među mladima“

Tom prilikom o sve raširenijoj pojavi tih vrsta nasilja u društvu govorili doc. dr. sc. Miro Klarić, predstojnik Klinike za  psihijatriju SKB Mostar, dr. med. Martina Krešić Ćorić, specijalizant na spomenutoj mostarskoj Klinici i fra Svetozar Kraljević, upravitelj Majčina na sela u Bijakovićima.

Najčešće žrtve nasilja u obitelji

Govoreći potanko o različitim oblicima nasilja u obitelji, doc. dr. sc. Miro Klarić, uz ostalo, je istaknuo kako je nasilje u obitelji složen psihosocijalni i javnozdravstveni problem koji se sve jasnije prepoznaje kao jedan od značajnih izazova s kojim je suočeno suvremeno društvo. Potanko je govorio o vrstama, učestalosti, oblicima nasilja u obitelji (tjelesno, emocionalno, seksualno nasilje i materijalno ili radno iskorištavanje), o kulturalnim poticajima nasilja, o tome kako prepoznati zlostavljane osobe te o posljedicama koje to nasilje ostavlja na pojedince i cijelu zajednicu.

Dr. Klarić je posebno naglasio kako su najčešće žrtve obiteljskog nasilja žene, djeca, stare osobe i osobe s posebnim potrebama. Iznio je podatak koji se temelji znanstvenim istraživanjima o obiteljskom nasilju, kako je svakih 10 minuta jedna žena izložena tjelesnom zlostavljanju od strane muškarca te da preko 80 posto nasilja nad ženama vrše njihovi partneri (suprug, vanbračni partner, bivši suprug ili bivši vanbračni partner).

Nasilje među djecom

U svom predavanju o nasilju među djecom i mladeži,  dr. med. Martina Krešić Ćorić je kazala: 

-  O nasilju među djecom govori se kad jedno ili više djece uzastopno i namjerno uznemiruje, napada ili fizički ozljeđuje drugo dijete koje se ne može obraniti. Zlostavljanje je oblik agresivnog ponašanja, koje traje duže vrijeme, ponavlja se i usmjereno je na istu osobu.

Doktorica je istakla kako su verbalno, fizičko, socijalno, psihološko te zlostavljanje preko Interneta, najpoznatije vrste nasilja među djecom. Govoreći o nasilju u školi, ona je kazala kako se to nasilje najčešće događa u zahodima, hodnicima, školskim igralištima i ostalim prostorima te na putu u ili iz škole. Naglasila je da se djeca - žrtve nasilja mogu prepoznati po niskom stupnju samopoštovanja, po nesigurnosti, osjetljivost, nerazvijenim socijalnim vještinama, lakoj uznemirenosti i sličnim znacima. Opširno je govorila i o preventivnim mjerama koje treba poduzimati kako bi se nasilje među djecom svelo na najmanju moguću mjeru.

Fra Svetozar: Sve su granice porušene

Fra Svetozar Kraljević je iskoristio crkveni tjedan Dobrog pastira te o sve učestalijim problemima nasilja u obitelji slikovito kazao kao „nitko više nije ovca, nitko više nije pastir, a vuk je došao pojesti ovcu“. Osvrnuo se na visok stupanj tolerancije društva  prema svim oblicima zlostavljanja. Spomenuo je kako kafići i ulica vrše nemoralno nasilje nad djecom te istaknuo i kako je „to nasilje i nad roditeljima i nad djecom“ te kako je „svatko i žrtva i nasilnik takvog stanja“.

- Sve su granice porušene, ovca je ugrožena, pastir ne može ništa učiniti jer nema ni zakonskih ni praktičnih normi po kojima bi se djeci mogao organizirati kvalitetan život. Dakle, oni „kradu“ tvoje dijete, otimaju ti iz ruku dijete u koje si uložio i život i sv svoje. To su užasne stvari koje se događaju… Stvara se jedna kultura nasilja u kojoj postajemo svi žrtve, roditelji i njihova djeca postaju nesretni. A taj Dobri pastir je nemoćan i ta ovca je ugrožena. Mora se negdje naći pastir da učini nešto kako bi ovca preživjela u tom strašnom vrtlogu  – slikovito je kazao fra Svetozar Kraljević.  

Mile PAVLOVIĆ/brotnjo.info