FOTO  U Čapljini predstavljen prvi svezak Hrvatske enciklopedije Bosne i Hercegovine

Ovo je do sada navrijedniji kulturološki projekat Hrvata BIH a ideja za njegovo pokretanje rodila se još prije deset godina u tadašnjem Hrvatskom društvu za znanost i umjetnost.

Tada je to zamišljeno kao leksikon ali zbog obujma prikupljenje građe sve ubrzo prerasta u prvu Hrvatsku enciklopediju BIH. Kako se moglo čuti na predstavljanju u Čapljini ova vrijedna knjiga promovira cjelovitu istinu o ljudima,događajima,institucijama i prostorima, a sve to na 660 stranica i uz preko 900 ilustracija.U izradi ovog prvog sveska vrijedne Hrvatske enciklopedije BIH sudjelovalo je čak 120 priznatih znantvenika koji su prikupili i obradili građu od prapovijesti pa do danas.

“ Dosta je krivotvorina i pogrešnog prikazivanja  povijesnih činjenica pa se ova enciklopedija može smatrati i jednom vrstom moralnog opiranja svim tim obmanama i krivotvorenjima. Ovo je naš pogled na BIH koja je i naša zemlja a djelo je oslobođeno svake vrste politikanstva. U prvom svesku su obrađene i neke osobe koje nisu iz hrvatskog etnikusa ali su svojim djelovanjem na neki način uticali na sudbinu Hrvata u BIH. Nikada u povijesti Hrvata BIH nije tiskana ovakva knjiga a već smo pripremili 80 % građe za drugi svezak. “ - istaknuo je prof. emeritus dr. Jakov Pehar,glavni urednik prvog sveska Hrvatske enciklopedije BIH te dodao kako je ovo i prigoda mladim istraživačima da prikupe i objave brojne povijesne činjenice o sudbini Hrvata BIH  koje su se do sada ( ne )namjerno prešućivale.

O Hrvatskoj enciklopediji BIH u Čapljini su još govorili dr. fra Robert Jolić i Ivan Anđelić,ravnatelj Hrvatskog leksikografskog instituta BIH.

Skupu je sa svojim suradnicima nazočio i čapljinski načelnik dr.Smiljan Vidić.

U glazbenom dijelu programa nastupili su mladi polaznici Odjela glazbene škole ( gitara i klarinet ) koja  djeluje pri Osnovnoj školi „ Vladimira Pavlovića “ Čapljina.

Frano Matić | Večernji list/čaportal.info