FOTO  Hrvatska enciklopedija Bosne i Hercegovine

Planirano je objavljivanje još tri sveska ove enciklopedije, priopćio je danas Hrvatski leksikografdski institut BiH, čije je sjedište u Mostaru i koji je nakladnik ove enciklopedije, prenosi Hina.

"Pripremljena je temeljna građa i za preostala tri sveska ove enciklopedije, a sljedeći svezak obuhvatit će enciklopedijsku građu od slova Đ do J", rekao je ravnatelj Hrvatskog leksikografskog instituta BiH Ivan Anđelić.

"Izniman uređivački doprinos nastanku 'Hrvatske enciklopedije BiH' dao je prof. dr. Ivan Markešić - zaposlenik Instituta društvenih znanosti 'Ivo Pilar' iz Zagreba. Dr Markešiću pripadaju goleme zasluge za stvaranje ove enciklopedije", rekao je Anđelić.

Akademik Dalibor Brozović u predgovoru prvog sveska ističe kako je ova enciklopedija "svojevrsni hrvatski pogled na Bosnu i Hercegovinu", te da je riječ o izdavanju prve takve enciklopedije uopće.

"Državnim osamostaljenjem Bosne i Hercegovine početkom 90-tih godina 20. stoljeća, a posebno završetkom rata u njoj (1991.-1995.), bile su stvorene osnovne pretpostavke da se Hrvati, kao jedan od tri konstitutivna naroda, sami predstave domaćoj i međunarodnoj javnosti jednim enciklopedijskim izdanjem, i da na taj način objelodane sve ono što se o Bosni i Hercegovini i Hrvatima u njoj u svim bivšim režimima sustavno prešućivalo, te da time isprave barem dio onoga što se u dosadašnjim izdanjima o njima krivotvorilo. U okviru takva enciklopedijskog izdanja moglo se prikazati bosanskohercegovački prostor u cjelini, kao i sve ono što su na njemu do danas, zajedno s drugima, ali i sami, stvarali Hrvati. Time se moglo sasvim jasno istaknuti da je Bosna i Hercegovina domovina i hrvatskog naroda, da je ona država i društvo u kojem oni mogu i trebaju, ne ugrožavajući druge, ostvariti sva svoja kulturna, religijska, nacionalna i politička prava i da temeljem toga mogu polagati pravo na konstitutivnost na cijelom području Bosne i Hercegovine kao i pravo na jednakopravnost s druga dva naroda u BiH (s Bošnjacima i Srbima)", ističe u predgovoru akademik Brozović.

Ocjenjuje kako će "Hrvatska enciklopedija BiH" po svojem sadržaju biti i nacionalna (hrvatska), ali i opća enciklopedija BiH.

"Kriteriji uvrštavanja građe određeni su nacionalnim karakterom edicije na temelju primjene suvremene leksikografske metodologije. To znači da će 'Hrvatska enciklopedija Bosne i Hercegovine' obuhvatiti sve događaje, pojave, osobe, i pojmove koji tvore prije svega hrvatsku povijesnu, kulturnu i geografsku sastavnicu Bosne i Hercegovine, a jednim dijelom i osobe i podatke iz drugih nacionalnosti. Ona će sadržavati informacije koje izviru i sastavljaju sadašnji bosanskohercegovački državni prostor kroz stoljeća, ali isto tako i informacije koje pripadaju širem povijesnom, političkom, kulturnom i etničkom hrvatskom kontekstu u BiH, a prostiru se izvan okvira države BiH - na susjedne (Hrvatska, Srbija, Crna Gora) i druge zemlje, te na odnose s njima kao i na široku bosanskohercegovačku, prvenstveno hrvatsku dijasporu", objasnio je akademik Brozović.

 hrvatska enciklopedija


 

Rezime knjige
Prvi svezak sadrži članke od A do Dj, obaseže 2.121 natuknicu, odnosno 53.064 retka teksta. U njemu je 274 crno-bijelih ilustracija , 593 ilustracija u boji, te 75 karata u boji. Sve to na 660 stranica. Redakcija, uredništva struka i suradnici broji preko 120 znanstvenika. 

Ova prevrijedna knjiga za Hrvate BiH i ujedno prva opća enciklopedija BiH, može se nabaviti u svakoj boljoj knjižari; cijena je oko 200 KM.

HB.org