FOTO  Povrtlarska tehnologija budućnosti stigla u Gabelu

poljoprivreda
Umjesto za takve prilike uobičajenih uzvanica stigle su dvije – tri stotine „težaka“, te manji broj drugih gostiju koje je predvodio čapljinski načelnik dr. Smiljan Vidić.

Načelnik Vidić je najavio da se čine napori i na uspješnijem plasmanu proizvoda povrtlara doline Neretve uz konstataciju „ Nadamo se da ćemo riješiti i taj problem “. Ton neuobičajenom ceremonijalu davao je Aleš Avšič, Slovenac koji je s vlasnikom Poljoapoteke „ Habitus “ iz Gabele Tomom Šimovićem, u to drevno i živopisno naselje doveo rasadničarsku tehnologiju budućnosti. Na tom putu bosanskohercegovačko-slovenskom kapitalu priključili su se talijanski i izraelski pa je zaokružena investicija koju su s ne malom znatiželjom razgledali pristigli poljodjelci doline Neretve, dok je načelnik dr Vidić ustvrdio:

„ Neobično mi je drago što sam ovim povodom u Gabeli. Bog nam je dao veliki poklon – klimu, sunce i vodu, a nedostajala je samo primjena suvremenih tehnologija, odnosno primjena znanosti u poljoprivredi. Sad vidimo, tehnologija je stigla i to je veliki dobitak za sve nas “.

Izjava načelnika Vidića uslijedila je nakon obilaska pogona i detaljnih objašnjenja jednog od inicijatora i investitora projekta Aleša Avšiča. Umjesto uobičajenog simboličnog presijecanja vrpce otvaranje „ Adria hishtil rasadnika d. o. o. “ u Gabeli bilo je radno. Penjao se Avšič na instaliranu opremu i strojeve da ga svi čuju, pokazivao rezultate probne proizvodnje, pojašnjavao tehnološke mogućnosti… Poljoprivrednici nisu krili zanimanje, slušali su u nevjerici Avšiča koji je kazao da im je to „ prvi i posljednji ulazak u pogone, jer dalje će moći ulaziti samo zaposlenici, kako se na obući, odjeći ili opremi ne bi unosili insekti, bakterije, virusi…“ Zatečeni onim što su vidjeli i čuli, poljodjelci su doživljeno komentirali na njima svojstven način „ kako proizvedeno prodati “. Ta bi im „ tehnologija “ bila najdraža.

Po završetku obilaska pogona „ Adria hishtila “ uslijedilo je predavanje tijekom kojeg je Aleš Avšič nastavio govoriti o suvremenoj proizvodnji presadnica, sortama povrća i mogućnostima rasadnika u Gabeli, dok je Rajko Jambrošič stručni savjetnik zagrebačke tvrtke „ Koppert “ govorio o biološkoj zaštiti bilja. Večernju ceremoniju otvaranja ( da se ne gube radni sati već 25 uposlenih radnika ! ) rasadnika budućnosti u Gabeli, na kraju skoro trosatnog stručno-predavačkog dijela, upotpunili su ženska klapa „ Lira “ iz Trebižata i kantautor Rahan.

Cijepljenje povrća – posao za 150 žena!

Novootvoreni rasadnik budućnosti u Gabeli, uz najsuvremeniju tehnologiju grijanja, ventilacije, prehrane…, donosi i pravu revoluciju u proizvodnji presadnica. Uz odnedavno cijepljenje lubenica istim postupkom proizvodit će se i presadnice rajčica, patlidžana, tikvica, dok će se ispitivati mogućnosti da se na taj način dobiju i kvalitetnije presadnice paprike i drugog povrća. Uglavnom prema riječima ne samo investitora nego i suvremenog voditelja projekta, Aleša Avšiča samo na poslovima cijepljenja presadnica posao bi trebalo dobiti čak 150 žena, koje prema njegovim riječima zbog „ preciznosti i tanjih prstiju taj posao rade puno bolje od muškaraca “ !?

Iz Albanije naručeno 200.000 lubenica

Da bi proizvodnja presadnica povrća u Gabeli mogla biti veliki biznis, potvrđuju i prve narudžbe koje stižu od Bugarske do Austrije. Najveća narudžba za sada je proizvođača iz Albanije 200.000 sadnica lubenice. Zanimljivo, usluga tvrtke „ Adria hishtil “ o čijoj lokaciji su odlučili obilje vode i sunčanih sati, podrazumijeva i isporuku sadnica do krajnjeg kupca.

Dušan Musa | Večernji list/caportal.info