Čapljina: Prvi put u ponudi jesenski mladi krumpir iz - plastenika

krompir
krompir

Nekad prije, u prvim godinama rada veletržnice, znali su se pojaviti jesenski mladi krumpiri izrasli iz gomolja zaostalog prilikom vađenja proljetnih ranih krumpira, međutim, ovaj put riječ je o namjenski sađenim krumpirima.

- Krumpiri su iz plastenika sađeni u kolovozu, a ovo im je prvo pojavljivanje na tržištu. Vidite kako su krasni - s ponosom pokazujući gomolj od barem četvrt kilograma kaže Hilmo Krehić iz Radišića kod Ljubuškog.

Mladi jesenski krumpiri nudili su se na dvama štandovima, a kako i zašto su se njihovi proizvođači odlučili na sadnju tog artikla, nije teško odgonetnuti. Očito je da je plod nastojanja povrtlara iz ljubuškog kraja, odakle su proizvođači, da nađu drugu kulturu.

Nakon što su obrali rane rajčice ili krastavce, da im plastenici ne bi bili prazni, odlučili su sreću okušati jesenskim krumpirima. Hoće li to biti rentabilno, znat će se za godinu dana, a ako se pojave i iduće jeseni znači da jest.

Cijena mladih jesenskih krumpira kretala se po 1,40 KM/kg. Inače, ponuda krumpira svih vrsta je velika, a cijena postojana 0,50 do 0,7 KM. Od zanimljivosti s čapljinske veletržnice vrijedi izdvojiti u ovom desetljeću najnižu cijenu jabuka od samo 0,50 do 1 KM! Ponuda je obilna kako južnohercegovačkih tako i onih iz Bosne - Gradačac i Gračanica te uvoznih.

Zahvaljujući lijepom vremenu u proteklom dijelu jeseni obilna je bila ponuda rajčica čija je cijena od 1 do 1,40 KM, paprika 1 do 2,20 KM, krastavaca 1,30 do 1,50 KM, patlidžana 0,7 do 1 KM. Iznadprosječne cijene za ovo doba godine ima kupus 0,40 do 0,60 KM. Na cijeni su i ljuti (divlji) šipci 0,90 do 1,2 KM te kesten 2,50 do 4,50 KM.