Koronavirus će utjecati na plasman ljubuškog mladog krumpira na tržište

Krumpir u Ljubuškom
Fena

Na području Ljubuškog zasađeno je oko 350 hektara mladoga krumpira poznatog kao "Ljubuški rani", visokokvalitetnoga, autohtonoga proizvoda koji bi uskoro trebao biti spreman za tržište no u situaciji pandemije koronavirusa postavlja se pitanje njegovog plasman na tržište.

"Koronavirus je velika zapreka koja utječe na nabavku repromaterijala, osiguravanje sezonske radne snage, a stvara nam i problem zbog ograničavanja kretanja farmera. Novonastala situacija sigurno će utjecati na plasman mladog krumpira, kako na domaće, tako i na inozemno tržište", kazao je Feni ravnatelj Poljoprivredne zadruge "Plodovi zemlje" Ljubuški Dubravko Vukojević.

"Ljubuški rani" bit će spreman za tržište do 1. svibnja, a ljubuški poljoprivrednici očekuju od mjerodavnih institucija pomoć pri njegovom plasmanu.

"U ovoj situaciji očekujemo punu podršku i pomoć svih nadležnih institucija u Federaciji i državi. Svi trebaju zajedničkim snagama pomoći kako bi plasirali naš krumpir, kako na domaće, tako i na inozemna tržišta", istaknuo je Vukojević.

Podsjetio je kako se dosadašnjih godina puno robe bacilo i uništilo zbog nemogućnosti plasmana, a ove godine taj problem mogao bi biti višestruko veći u situaciji ograničenog kretanja ljudi i roba.

"Molimo sve nadležne institucije da što hitnije obave razgovore s domaćim trgovačkim lancima da uzimaju domaće proizvode kako bi se otkupilo što više robe od domaćih proizvođača", poručio je Vukojević.

Inače, Poljoprivredna zadruga "Plodovi zemlje" iz Ljubuškog osnovana je 2011. godine i trenutno broji 185 udruženih poljoprivrednih proizvođača i 80 kooperanta.

Jedinstven geografski položaj i klimatski uvjeti daju specifičan okus njihovim proizvodima pa su za "Ljubuški rani" osigurani i certifikat o zaštiti oznake geografskog porijekla. Kako bi proizvode mogli plasirati na lokalno, regionalno i svjetsko tržište, svi su članovi, preko zadruge, uredno zavedeni u fitosanitarni registar.

Pored krumpira ova zadruga bavi se uzgojem rajčice, mladog luka, češnjaka, kupusa i lubenice.