BROJ IZOSTANAKA JOŠ VEĆI Škola u Čitluku prešla na online nastavu

Osnovna škola Čitluk
OŠ Čitluk

Krizni stožer i Uprava Osnovne škole fra Didaka Buntića Čitluk u skladu s Kriznim planom škole o pripravnosti odgovora na pojavu koronavirusa, zbog nepovoljne epidemiološke situacije u školi, donijele je odluku o prelasku na online model nastave za sve učenike koji će se primjenjivati od četvrtka, 13. siječnja do srijede 19. siječnja 2022. godine .

"Mišljenja smo da žutim i narančastim modelom nastave (skraćivanjem nastavnih sati na 30 minuta) nećemo ublažiti trenutačnu epidemiološku situaciju škole jer bi takav način nastave rezultirao problemima u prijevozu učenika. Naime prijevoz naših učenika usklađen je s prijevozom učenika Srednje škola dr. fra Slavka Barbarića Čitluk. Skraćivanjem nastavnih sati, naša bi nastava završila znatno ranije, a naši bi učenici po ovakvim zimskim uvjetima za povratak doma morali čekati autobus sat i pol vremena", navode iz Škole.

"Statistički gledano, sa zadnjim danom prvog obrazovnog razdoblja imali smo izostanak svega dvadeset učenika i dva djelatnika, dok s današnjim danom imamo 147 učenika (16,8%), odnosno 80 učenika razredne nastave (17,1%) i 67 učenika predmetne nastave (16,4%), te 16 djelatnika (13 nastavnika ili 19,7%), što je jako velika razlika", ističu.

"U skladu s gore navedenim, a u cilju sprječavanja daljnjeg širenja koronavirusa te bespotrebnog izlaganja učenika zimskim uvjetima za vrijeme čekanja prijevoza, škola će organizirati nastavu na daljinu putem sredstava elektroničke komunikacije", dodaju.

"Krizni stožer Škole u suradnji s Ministarstvom prosvjete, obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a ponovno će se sastati u utorak 18.01.2022. godine kako bi razmotrio epidemiološku situaciju te će donijeti odluku o daljem postupanju. Nadamo se kako će se epidemiološka situacija za to vrijeme stabilizirati", poručili su iz Kriznog stožera OŠ fra Didaka Buntića u Čitluku i zamolili roditelje za razumijevanje.

Nastavu je u ovakvim uvjetima nemoguće organizirati rekao je danas ravnatelj škole Marin Kapular za Hercegovina.info.

"Istina, to je malo nezgodno s prvim i drugim razredima, ali jednostavno nastave i ovako nema. Ako je u razred od 25 učenika došlo njih 12 onda je nemoguće raditi novo gradivo, ispitivanje i sve ostalo. Od 870 učenika, prvi dan ih nije došlo 134 što je strahovito velika brojka. S druge strane, ne dostaje 12 nastavnika, pa onda ta djeca nemaju prvi, drug ili treći sat. Situacija je takva", rekao nam je ravnatelj OŠ u Čitluku.

Podsjetimo, prvi dan drugog polugodišta (10. siječnja) u školu nisu došla 134 učenika i 12 djelatnika škole, a danas se ta brojka i povećala.

Što se tiče Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića u Čitluku nastava ide normalnim tijekom. Tamo je odsutno 25 učenika, dva profesora i dva djelatnika škole.

"Mi imamo 590 učenika i 90 uposlenih, tako da situacija nije krizna i mi nastavljamo s normalnim radom. Također, ništa ne prepuštamo slučaju. Ja tražim informacije je li netko iz obitelji u izolaciji, pozitivan ili bolestan. Ne radi se samo o koronavirusu. Imate gripu, prehladu i ostale bolesti. Za sada nema nikakvih problema s normalnim održavanjem nastave", rekla je za Hercegovina.info ravnateljica Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića Čitluk Adela Škutor.