Stiže aplikacija za boravak turista u Hrvatskoj

Jadranska obala Istra
Hercegovina.info

Ministar turizma Republike Hrvatske Gari Capelli obratio se javnosti i objavio da se hoteli u Hrvatskoj ponovno otvaraju, ovisno od mogućnosti i dolazaka turista.

"Vidjeli ste ovih dana povećan dolazak turista, zahvaljujem se službama Slovenije i Hrvatske što su uspjele stvoriti zonu koja je sigurna i da slovenski turisti u sve većem broju dolaze u RH. Dolaze vlasnici apartmana, firmi, s određenim razlogom", kazao je.

Capelli je rekao da se radi platforma, web-aplikacija koja će na neki način kontrolirati turizam, tj. turisti će ranije ispuniti formular i više neće morati čekati toliko na prelazak granice. "Ispunjavanjem unaprijed će na granici prolaziti u svega nekoliko sekundi", kaže Capelli.

"Dio turista koji su trebali doći, ali su otkazali, opet rezerviraju za lipanj", prenosi B92. Kako je istaknuo, najvažnije je da znaju šta turiste očekuje kada dolaze u RH, kvaliteta zdravstva, gdje mogu da se jave, dobiju obavještenje na granicama i taj dio je definiran.

Što se tiče svih segmenata turizma, kako se ponašati u hotelu pri dolasku, beskontaktne rezervacije hotela, što ako turisti idu u bazen ili na plažu, postoje definitivno na engleskom jeziku sva objašnjenja.

"Turisti koji dolaze neće moći da kažu da ne znaju kako da se ponašaju u Hrvatskoj", jasan je Capelli. "S trećim zemljama sve zavisi o dogovoru na nivou EU. Mi pokušavamo poštovati protokol koji je dogovoren na nivou EU, ali poštujući i bilateralne dogovore kao što smo imali sa Slovenijom", kazao je.

Jednom kada dobijete odgovor kroz aplikaciju i kad ste se prijavili gdje ćete boraviti u Hrvatskoj, to važi sve dok važi ova mjera.

Zašto nema strožih mjera za turiste?

Na pitanje zašto Hrvatska nema nikakve mjere opreza prema stranim turistima, epidemiolog dr. Krunoslav Capak je kazao da to nije istina. "Napravili smo preporuke za građane koji prelaze granicu o ponašanju u prvih 14 dana. Hrvatska ima najbolju epidemiološku situaciju od svih ostalih zemalja koje se promoviraju turistički", tvrdi Capak.

Infektolog dr. Alemka Markotić kazala je da ne stoji princip da se radi stotine tisuća testova.

"Koncepti su bili razni, većina zemalja je išla prema izolaciji i samoizolaciji. Imunitet populacije je jako nizak. To nam dokazuje da čak i tamo gdje nije bilo mjera, da je trebao postojati puno bliži kontakt da bi se infekcija prenosila", kazala je Markotić.

"Ne možemo stalno glumiti policiju, juriti ih po plaži i pratiti kako će se ponašati", dodala je.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.