Poslodavci traže reakciju vlasti, više od 90 posto hotelskih aranžmana otkazano!

Sutra će u Privrednoj/Gospodarskoj komori Federacije Bosne i Hercegovine biti održan sastanak predstavnika Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine, P/GKFBiH, industrijskih grana koje su u najvećoj mjeri pogođene posljedicama pandemije koronavirusa u svijetu.

Kako je navedeno u priopćenju Udruženja poslodavaca FBiH, na sastanku će biti dogovoreni prijedlozi zaključaka i zahtjeva prema Vladi Federacije BiH, kako bi se barem dijelom ublažile posljedice pandemije koronavirusa i recesije koja je već prisutna u svjetskom gospodarstvu.

Poduzeća u Bosni i Hercegovini već duže vremensko razdoblje osjećaju posljedice pandemije od problema sa nabavkom robe i repromaterijala, a situacija je kulminirala u posljednjih 15 dana sa eskalacijom pandemije u regiji i Europi“, stoji u priopćenju.

Bh. kompanije imaju problem sa realizacijom dogovorenih ugovora vezanih za izvoz proizvoda, jer je Srbija u potpunosti zatvorila granice, dok se u narednih dan-dva očekuje da to uradi i Hrvatska.

Turističko-ugostiteljska djelatnost je naročito pogođena, jer je postotak otkazivanja hotelskih aranžmana iznad 90 posto. Otkazuju se realizacija ranije najavljenih i dogovorenih projekata.

„Kako nema naznaka da bi na svjetskom tržištu moglo doći do normalizacije gospodarskih tokova, krajnje je vrijeme da vlasti u FBiH i BiH reagiraju i donesu program mjera za pomoć gospodarstvenicima.

„Želimo proaktivno djelovati i predložiti mjere koje će ublažiti posljedice pandemije koronavirusa i zastoja u gospodarskih djelatnostima. Ukoliko se pravovremeno ne reagira, posljedice će osjetiti svi – gospodarstvo u prvom redu, ali i uposlenici, građani, proračunski korisnici. Zbog toga smatramo da svi zajedno trebamo sudjelovati u kreiranju mjera i sprečavanju gospodarskog kolapsa“, kažu u UPFBiH.