Super trikovi kako zaustaviti nadutost i dobiti ravan trbuh

Vidi originalni članak
Probavni sustav sastoji se od nekoliko različitih cjelina u okviru kojih se odvijaju različiti procesi, a svaki od njih podjednako je važan kako bi cjeloviti probavni sustav djelovao pravilno.

- Točnije, ako samo u jednom dijelu procesa postoje neki problemi, velika je vjerojatnost da probava u cjelini neće funkcionirati dobro. Pritom je važno imati na umu da i sami bitno utječemo na zdravlje dijelova probave te da lošim prehrambenim navikama možemo dovesti do niza problema - kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Na primjer, ljudi koji jedu brzo, s nogu, tijekom obroka progutaju i puno zraka, koji može biti uzrok nadutosti i plinova. Dodatni problem izaziva i hrana koju niste dovoljno prožvakali. Tijekom žvakanja kroz slinu otpuštamo enzime potrebne za razgradnju namirnica pa pravilno žvakanje itekako utječe na to. Slično je i s ljudima koji se hrane neredovito, upozorava Sandra Marić Bulat.

Kad ne jedete cijeli dan i navečer navalite na sve što ste pronašli u hladnjaku, probavni sustav može imati problema s obradom velike količine hrane odjedanput jer želudac ne stigne proizvesti dovoljno kiseline i enzima za njezinu probavu. Tako se hrana dulje zadržava u probavnom sustavu te može doći do truljenja i stvaranja plinova koji mogu biti uzrok nadutosti i grčeva - napominje nutricionistica.

Važno je da ne preskačete obroke i da svaki obrok planirate tako da sjednete za stol i posvetite se samo jelu. Pokušajte usvojiti naviku brojanja zalogaja i žvakanja tako da svaki zalogaj prožvačete najmanje 30-ak puta. Možete uzeti upola manje zalogaje pa žvakati dok ne nabrojite do 15, kako biste bili sigurni da ste potaknuli proizvodnju probavnih enzima.

- Veliki problem može izazvati i nedostatak vlakana u prehrani, zbog kojega se hrana također ne probavlja dobro - upozorava nutricionistica.

24sata.hr

Vezani članci